Gepost door: Michaël Laurent | 13 januari 2011

Antibiotica voor acute otitis media bij jonge kinderen

Hoberman A et al. Treatment of Acute Otitis Media in Children under 2 Years of Age. N Engl J Med 2011; 364:105-115.
Tähtinen PA et al. A Placebo-Controlled Trial of Antimicrobial Treatment for Acute Otitis Media. N Engl J Med 2011; 364:116-126.
Klein JO (editorial). Is Acute Otitis Media a Treatable Disease? N Engl J Med 2011; 364:168-169.

Het effect van antibiotica bij acute otitis media in plaats van watchful waiting bij kinderen is controversieel. Een Amerikaanse en een Finse studie tonen nu dat antibioticatherapie bij een acute otitis media, vastgesteld volgens stringente criteria bij jonge kinderen, een significant maar klein voordeel biedt, ten koste van neveneffecten.

In de eerste studie werden 291 Amerikaanse kinderen tussen 6 en 23 maanden, met klachten <48u en duidelijke otoscopische afwijkingen, dubbelblind gerandomizeerd tussen amoxicilline-clavulaanzuur gedurende 10 dagen, of placebo. Volledige resolutie (2 consecutieve dagen met nauwelijks symptomen) trad op (P=0.04):

  • 20% vs 14% op dag 2
  • 41% vs 36% op dag 4
  • 67% vs 53% op dag 7

De symptoomscore was ook lager in de antibioticagroep, maar het verschil was enkel significant voor kinderen met hogere symptoomscores. Eén kind in de placebogroep ontwikkelde een mastoïditis en zes kregen een trommelvliesperforatie, maar de kinderen in de antibioticagroep hadden meer diarree (25% ipv 15%) en luierdermatitis (51% vs 35%).

In de tweede dubbelblinde gerandomizeerde studie kregen 161 kinderen (6-35 maanden oud) gedurende 7 dagen amoxicilline-clavulaanzuur; 158 kregen placebo. Klinisch therapiefalen kwam voor bij 18.6% van de kinderen in de antibiotica-groep vs. 44.9% in de placebogroep (P<0.001). Tweedelijns therapie was nodig bij 6.8% van de kinderen in de antibioticagroep vs. 33.5% in de placebogroep.

Neveneffecten (o.a. diarree en luierdermatitis) traden op bij 52.8% van de kinderen in de antibioticagroep, en 36.1% in de placebogroep (P=0.003). Bij één kind in de antibiotica-groep werd een volledig penicilline-resistente streptokok vastgesteld.

BESLUIT:

Deze totnogtoe methodologisch beste studies tonen een duidelijk klinisch voordeel van amoxicilline 7-10 dagen vs. placebo bij jonge kinderen, hoewel het primair eindpunt in de eerste studie significant was maar klein van grootte.

Volgens de huidige richtlijnen van de Amerikaanse Vereniging voor Pediatrie (zie verwant artikel) is een afwachtende houding met opvolging binnen de 48-72u een optie bij een onzekere diagnose en een niet ernstig ziek kind van 6 maanden tot 2 jaar, of bij een kind >2j met een onzekere diagnose of een niet ernstig ziek kind.

Deze twee studies spreken deze aanbevelingen niet tegen aangezien enkel hoogrisico jonge kinderen met een zekerheidsdiagnose werden geïncludeerd en er toch spontane resolutie optrad bij heel wat kinderen die placebo kregen. Antibiotica zijn dus wel bewezen effectief bij een zekerheidsdiagnose van acute otitis media, maar de voordelen en het lagere risico op complicaties (o.a. trommelvliesperforatie en mastoïditis) moet nog steeds afgewogen worden tegen de neveneffecten (o.a. diarree en luierdermatitis) en het risico op resistentie, zeker bij weidverspreid gebruik bij kinderen zonder zekerheidsdiagnose (of oudere kinderen met milde ziekte).

Verwante artikels

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: