Gepost door: Michaël Laurent | 14 januari 2011

Beste therapie voor chronische prostatitis/chronisch pelvien pijnsyndroom?

Anothaisintawee T et al. Management of Chronic Prostatitis/ Chronic Pelvic Pain Syndrome: A Systematic Review and Network Meta-analysis. JAMA 2011;305(1):78-86.

Chronische prostatitis of chronisch pelvien pijnsyndroom is een exclusiediagnose die wordt gedefinieerd als pijn of ongemak in de bekkenregio geassocieerd aan urinaire symptomen of erectiele dysfunctie, die langer dan 3 maanden bestaan. Infecties, tumoren, urethrastrictuur en neurogeen blaaslijden moeten eerst uitgesloten worden.

Een nieuw literatuuroverzicht met 23 studies besluit dat alfablokkers, antibiotica (vnl. quinolones), en vooral een combinatie van de twee het grootste effect hebben bij chronische prostatitis, hoewel er sporen van publicatiebias waren wat betreft alfablokkers. Anti-inflammatoire middelen (NSAIDs, corticosteroïden) hadden een kleiner effect op enkele eindpunten, maar deden het wel goed als gekeken werd naar het percentage responders.

De meta-analyse werd beperkt door de heterogeniciteit van de kleine, methodologisch niet altijd even goede studies.

Hoewel het logisch lijkt om patiënten met LUTS-klachten te behandelen met alfablokkers en antibiotica te geven indien er een voorgeschiedenis van urinaire infectie was, werd deze gerichte manier van therapie opstarten nog niet onderzocht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: