Gepost door: Michaël Laurent | 14 januari 2011

Drempel voorschrijven goedkope geneesmiddelen opgetrokken in 2011

De Dienst Geneeskundige Verzorging van het RIZIV stuurde eind december 2010 voor de 5e keer individuele feedback over het voorschrijfprofiel van artsen, in het bijzonder wat betreft het voorschrijven van “goedkope” geneesmiddelen (generische producten, originele merken die hun prijs verlaagd hebben, of voorschriften op stofnaam).

Goedkope geneesmiddelen maken een steeds groter deel uit van het budget: hun aandeel steeg van 22,9% in 2005 naar 44,2% in 2009. Bijna alle voorschrijvers bereiken ook de voor hun discipline vastgestelde drempel: 93% van de specialisten, 96% van de tandartsen en maar liefst 99% van de huisartsen. Het bedrag dat patiënten door niet voorschrijven van goedkopere versies moeten betalen bedraagt momenteel “slechts” 30 miljoen euro of 10% van de lasten die de patiënten dragen.

Vanaf 1 januari 2011 wordt de drempel echter verhoogd naar een percentage dat minstens 40% van de voorschrijvers per specialisme behaalt. Zo kwam ik te weten dat mijn percentage “goedkope” geneesmiddelen momenteel 49% bedraagt, dat dit voor mijn discipline gemiddeld 39%, en dat de drempel totnogtoe op 24% lag maar nu zal worden verhoogd naar 43%!

Nochtans blijkt dat ik voor de 10 meest voorschreven geneesmiddelen een goedkoop voorschrift maakte in 100% van de gevallen waar er geen beschikbaar was en in 0% wanneer er geen beschikbaar was… Bovendien heb ik volgens het RIZIV molsidomine op stofnaam voorgeschreven (wat voor zover ik weet niet bestaat), hetgeen ik blijkbaar meer had moeten doen want hierdoor scoor ik maar 18% op dit bestanddeel.

Het RIZIV merkt tenslotte op dat artsen onder toezicht kunnen worden geplaatst als ze niet kunnen uitleggen waarom ze het nieuwe drempelpercentage niet bereiken. Daarbij vraag ik mij af of dit ook geldt voor assistenten, die vaak gewoon voorschrijven wat hun stagemeester hen opdraagt of wat er in het ziekenhuis gebruikt wordt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: