Gepost door: Michaël Laurent | 20 januari 2011

Caffeïne verbetert reactietijd en rijvermogen bij alcoholgebruik niet

Howland J et al. The acute effects of caffeinated versus non-caffeinated alcoholic beverage on driving performance and attention/reaction time. Addiction 2011 Feb; 106:335.

Het lijkt verleidelijk om na een te grote hoeveelheid alcohol een koffie te drinken voor je achter het stuur kruipt of te denken dat je reactievermogen niet afneemt bij het drinken van vodka-Redbull, maar een nieuwe studie spreekt dit tegen.

In deze studie werden 127 universiteitsstudenten die niet alcoholverslaafd waren maar wel regelmatig grote hoeveelheden alcohol drinken, gerandomizeerd in een 2 x 2 studie-ontwerp tussen bier met of zonder alcohol, en met of zonder caffeïne. De groep die alcohol kreeg, werd toegelaten tot 1.2 promille te drinken.

Alcohol verminderde de performantie in een rijsimulator en verminderde de reactietijd op een psychometrische test, en caffeïne had daar geen invloed op.

De auteurs waarschuwen dat jongeren steeds meer alcoholische dranken met caffeïne drinken, en dat er bewustmaking over de gevaren hiervan nodig is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: