Gepost door: Michaël Laurent | 20 januari 2011

Escitalopram voor post-menopauzale warmteopwellingen

Freeman EW et al. Efficacy of Escitalopram for Hot Flashes in Healthy Menopausal Women: A Randomized Controlled Trial. JAMA 2011;305(3):267-274.

In deze dubbel-blinde, gerandomizeerde, placebo-gecontroleerde studie werd bij 205 vrouwen het effect onderzocht van escitalopram (Sipralexa®, actief enantiomeer van citalopram) voor post-menopauzale warmteopwellingen. De studie werd gesponsord door de Amerikaanse overheid en een firma leverde de studiemedicatie.

Resultaten

Na 8 weken was het dagelijks aantal vapeurs afgenomen van 9.78 bij het begin van de studie naar 4.6 in de placebogroep en 3.2 in de interventiegroep (absoluut verschil 1.41, 95% CI, 0.13-2.69). Een subjectieve 50% beterschap werd gerapporteerd door 36% van de personen in de placebogroep en 55% in de SSRI-groep.

Na het stoppen van de behandeling rapporteerden de vrouwen in de escitalopram-groep significant méér vapeurs (1.52 per dag) dan de vrouwen in de placebogroep, wat wijst op een belangrijk rebound-effect.

BESLUIT:

SSRI’s zijn effectief voor post-menopauzale warmteopwellingen, hoewel de grootte van het effect klein is, zeker in vergelijking met hormonale substitutietherapie.

P.S.: Citalopram is beschikbaar als goedkoop alternatief voor escitalopram. De dosis is dubbel zo hoog gezien het maar de helft actief product bevat, maar er zijn in het algemeen geen redenen om aan te nemen dat actieve enantiomeren de voorkeur genieten boven de (vaak goedkopere) racemische mengsels.

Verwante artikels

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: