Gepost door: Michaël Laurent | 20 januari 2011

Lichaamsbeweging verbetert IBS-symptomen in kleine RCT

Johannesson E et al. Physical Activity Improves Symptoms in Irritable Bowel Syndrome: A Randomized Controlled Trial. Am J Gastroenterol. Online gepubliceerd 4 januari 2011.

Bizar genoeg is dit nog maar de eerste keer dat er een studie het effect van lichaamsbeweging op de klachten bij prikkelbare darmsyndroom (IBS, spastisch colon) onderzocht heeft.

Methode

Hiervoor werden 102 weinig fysiek actieve IBS-patiënten (18-65 jaar, mediaan 36) willekeurig verdeeld tussen een controlegroep of een aansporing tot lichaamsbeweging na advies van een fysiotherapeut. Streefdoel was 3-5x/week 20-60 minuten matige activiteit (b.v. wandelen of fietsen), wat de onderzoekers een haalbaar doel leek. Er waren slechts 75 deelnemers die de studie voleindigden.

Resultaten

De ernst van de IBS-symptomen was na 12 weken significant lager in de interventiegroep; 43% had een significante verbetering, tegenover een kwart van de controlegroep. Ook het aantal patiënten met toename van IBS-klachten lag significant lager in de interventiegroep (8%) dan in de controlegroep (23%).

BESLUIT:

Matige fysieke activiteit heeft een gunstig effect op de gastrointestinale klachten bij sedentaire IBS-patiënten. Wie inactief blijft kan meer klachten verwachten. Volgens de auteurs heeft fysieke activiteit een gunstig effect op constipatie en flatulentie, op psychisch welbevinden en op de neurohormonale balans.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: