Gepost door: Michaël Laurent | 20 januari 2011

Mindfulness ter preventie van recidief na stoppen antidepressiva

Segal ZV et al. Antidepressant monotherapy vs sequential pharmacotherapy and mindfulness-based cognitive therapy, or placebo, for relapse prophylaxis in recurrent depression. Arch Gen Psychiatry. 2010 Dec;67(12):1256-64.

Mindfulness is een gestructureerd programma van 8 weken waarbij meditatie en yoga worden aangewend om de patiënt zich bewust te laten worden van hun emotioneel en lichamelijk gevoel op verschillende momenten. Dit kan ook worden gebruikt om te leren omgaan met depressieve gevoelens.

Methode

In deze studie werden 84 patiënten met minstens een 3e episode van depresie maar nu in remissie, gerandomizeerd tussen mindfulness, verderzetten van hun antidepressiva, of placebo. Hun remissie werd stabiel (n=41) of instabiel (n=43) genoemd afhankelijk van de aanwezigheid van depressieve symptomen tijdens de remissie.

Resultaten

Bij patiënten met een stabiele remissie was er geen verschil in recidief tussen de 3 groepen. In de instabiele groep was het risico op recidief 27% met antidepressiva, 28% met mindfulness in vergelijking 71% met placebo (P=0.03).

BESPREKING:

Voor patiënten die na resolutie van een depressie hun antidepressiva willen stoppen kan mindfulness training een potentieel alternatief zijn, hoewel grotere studies nodig zijn om het effect te bevestigen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: