Gepost door: Michaël Laurent | 20 januari 2011

Nederlandse transplantatie-patiënten krijgen Belgische organen

Jaarlijks krijgen ongeveer 20 Nederlanders een orgaantransplantatie in Vlaanderen. In Nederland zijn de wachtlijsten langer, de criteria strenger en is er geen opt-out systeem (in België is iedereen donor tenzij expliciet verzet wordt aangetekend; in Nederland is expliciete registratie nodig en ligt het aantal organen de helft lager). Uit verschillende hoeken klinkt hierover verontwaardiging.

Huisarts en oud-senator Patrik Vankrunkelsven reageerde: “Natuurlijk moeten we menselijk blijven, maar de cijfers tonen aan dat onze solidariteit problematisch is. We kunnen ons dat eigenlijk niet veroorloven. In 2009 zijn achttien Belgische hartpatiënten overleden terwijl ze op een wachtlijst stonden.”

Prof. Johan Vanhaecke (harttransplantatie UZ Leuven): “Op termijn betekent de opname van buitenlandse patiënten de doodsteek voor ons systeem.”

Eurotransplant overlegt met de FOD Volksgezondheid maar relativeert het probleem door te stellen dat het gaat om 2% van het totaal aantal transplantaties in België.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: