Gepost door: Michaël Laurent | 20 januari 2011

Patiëntengetuigenissen verbeteren bloeddrukcontrole in een moeilijk te bereiken populatie

Houston TK et al. Culturally Appropriate Storytelling to Improve Blood Pressure: A Randomized Trial. Ann Intern Med 2011; 154(2): 77-84.

Zwarte Amerikaanse patiënten hebben slechtere hypertensie-controle en meer eindorgaanschade dan blanke patiënten, een fenomeen dat deels te verklaren is doordat deze populatie minder therapietrouw heeft en minder levensstijlaanpassingen doet.

In deze gerandomizeerde studie kregen 299 zwarte Amerikaanse patiënten een interactieve DVD met getuigenissen van lotgenoten. Uiteindelijk beëindigde maar 230 patiënten de studie (wat misschien ook bevestigd dat deze patiënten een medisch moeilijk te bereiken doelgroep zijn).

Hoewel de gemiddelde bloeddruk tijdens de studie toenam in beide groepen, hadden patiënten met een slechte tensiecontrole in de interventiegroep een bloeddrukverlaging van 11.2/6.4 mmHg in vergelijking met de controlegroep.

BESLUIT:

Voor specifieke en moeilijk te bereiken doelgroepen kan een interactieve DVD met getuigenissen van lotgenoten de behandeling van een chronische aandoening zoals hypertensie verbeteren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: