Gepost door: marijkepeetermans | 28 januari 2011

Vitamine D3 bij longtuberculose

Martineau AR et al. High-dose vitamin D3 during intensive-phase antimicrobial treatment of pulmonary tuberculosis: a double-blind randomised controlled trial. Lancet 2011; 377: 242-250.

In het pre-antibioticatijdperk werd vitamine D reeds gebruikt in de behandeling van tuberculose. Een dubbel-blinde multicentrische gerandomizeerde studie in Engeland onderzocht het effect van hoge dosis vitamine D3 op sputumcultuur negativering bij patiënten met longtuberculose (TB).  Meerdere studies over het nut van adjuverende behandeling met vitamine D3 bij actieve TB zijn lopende.

Methode

146 patiënten werden gerandomiseerd tussen 2.5 mg  (=4 ampullen D-cure!) vitamine D3 of placebo op dag 0, 14, 28 en 42 van hun standaard vierledige tuberculostaticabehandeling.  Primair eindpunt was de tijd tot sputumcultuur negativering, gezien dit gecorreleerd is met risico op herval.

Resultaten

 Bij vitamine D3-suppletie werd een snellere sputumcultuur negativering gezien. Het effect was echter klein (36 i.p.v. 43.5 dagen) en niet statistisch significant. In een gepredefinieerde subgroep van patiënten met een bepaald polymorfisme van de vitamine D receptor, zag men wel een versnelde klaring van de TB-bacil. 

Echter, bij patiënten in de vitamine D3 groep werden toch sporadisch nevenwerkingen van hypercalcemie of paradoxale groei van een abces (“upgrading reaction”) gezien. Over de “normale” waarden van vitamine D bestaat veel controverse, maar de patiënten in deze studie hadden bij de start van hun behandeling gemiddeld duidelijke vitamine D-deficiëntie (<10 ng/mL) – de U.K. staat niet voor niets bekend als druilerig en grijs.  Ten derde stellen de commentatoren in de Lancet de vraag naar preventie: zou het bekomen van een normale vitamine D spiegel (door nutritionele supplementen of door voldoende zonlichtexpositie) de opflakkering van latente tuberculose kunnen voorkomen?

CONCLUSIE

Bij een groep vitamine D-deficiënte patiënten met TB lijkt de suppletie van vitamine D3 een beperkt effect te hebben op sputumcultuur negativering, op zichzelf slechts een intermediair eindpunt.  Een interessante vraag is echter of een betere nutritie zou leiden tot minder TB-reactivatie.  Trouwens, voldoende zonlichtexpositie kan dezelfde spiegels vitamine D3 bereiken als met de 2.5 mg vitamine D3 – supplementen.

Er lijkt dus voorlopig nog geen plaats voor hoge dosissen vitamine D3 in de behandeling van TB.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: