Gepost door: Michaël Laurent | 3 februari 2011

HPV-vaccinatie bij jongens?

Giuliano AR et al. Efficacy of Quadrivalent HPV Vaccine against HPV Infection and Disease in Males. N Engl J Med 2011; 364:401-411.

In deze grote, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde gerandomizeerde studie gesponsord door farmaceutische industrie werd het effect van quadrivalente HPV-vaccinatie (Gardasil®) op genitale en anale HPV-letsels bij jongens en mannen bestudeerd.

Methode

Er werden 4065 mannen van 16-26 jaar uit 18 landen met vijf of minder seksuele partners in het verleden geïncludeerd. Ze kregen 3 vaccinaties.

Resultaten

Na een mediane opvolging van 2.9 jaar waren er 36 externe genitale letsels in de interventiegroep en 89 in de placebogroep (efficiëntie 60.2% in de intention to treat analyse, 95% CI 40.8-73.8%). De efficiëntie voor wratten geassocieerd aan de HPV types 6, 11, 16 en 18 was 65.5%.

In de per-protocol analyse (zie woordenlijst;  het betrof hier vooraf seronegatief, niet geïnfecteerd voordat het vaccin werkte, alle vaccins gekregen en het protocol volledig gevolgd) was de efficiëntie 84% (6 ipv 36 letsels), tot zelfs 90% als enkel naar de serotypes 6, 11, 16 en 18 werd gekeken.

BESLUIT:

HPV-vaccinatie bij jongens was in deze studie minder effectief dan de vaccinatiestudies bij meisjes. De veiligheid was goed maar de number needed to treat om 1 (ano)genitaal letsel te voorkomen over 2.9 jaar lag rond de 38.

Biologisch gezien is er geen reden om aan te nemen dat HPV-infectie bij mannen anders is dan bij vrouwen en dus mogelijk beschermt dit vaccin ook tegen HPV-gerelateerde peniskanker en anaal carcinoom bij mannen, doch deze aandoeningen zijn nog minder frequent dan cervixcarcinoom.

De (maatschappelijke en ethische) discussie blijft nu echter of de dure HPV-vaccinatie bij jongens kosteneffectief zou zijn, en of jongens gevaccineerd moeten worden om cervixcarcinoom bij vrouwen te voorkomen. In de V.S. wordt het vaccin alleszins al terugbetaald en toegelaten bij jongens en is het ook FDA-goedgekeurd voor deze indicatie. In analyses totnogtoe was vaccinatie van beide geslachten echter niet kosteneffectief i.v.m. vaccinatie van meisjes alleen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: