Gepost door: Michaël Laurent | 6 februari 2011

Eliminatiedieet voor ADHD?

Pelsser LM et al. Effects of a restricted elimination diet on the behaviour of children with attention-deficit hyperactivity disorder (INCA study): a randomised controlled trial. Lancet 2011; 377: 494 – 503.

Sommige studies suggereren een relatie tussen ADHD en kleurstoffen, smaakstoffen en geraffineerde suikers in de voeding. In een Nederlandse studie (INCA – Impact of Nutrition on Children with ADHD) waar ook Belgische centra aan deelnamen en die brede media-aandacht kreeg, werden 100 kinderen gerandomizeerd naar een gewone of een gezond dieet met enkel rijst, granen, aardappelen, vlees, groenten, fruit en water.

Voor de eerste fase van 5 weken gewone of gezonde voeding gebeurde enkel de beoordeling van de ADHD-rating scale (ARS) geblindeerd. In de tweede dubbelblinde fase van 4 weken werden voedingsmiddelen toegevoegd waartegen de kinderen al of niet antistoffen hadden (en dus potentieel allergisch waren). Dit is het principe van het RED-dieet (Restriction Elimination Diet), waarbij enkel specifieke verdachte voedingsstoffen worden weggelaten.

In de eerste fase bedroeg het verschil op de ARS dankzij gezond dieet 23.7 punten (P<0.001); 30 van de 50 kinderen hadden een beterschap van minstens 40%. Wanneer ze terug werden blootgesteld aan ongezonde voeding hervielen er 19 van deze 30, onafhankelijke van hun IgG-resultaten.

BESLUIT:

De auteurs van deze kleine, deels enkel-blinde studie besluiten dat gezonde voeding de symptomen van ADHD kan verbeteren, maar dat dit niets te maken heeft met voedselallergie (en dat immuuntesten en individueel aangepaste voedingsadviezen zoals in het RED-dieet of in de complementaire geneeskunde dan ook zinloos zijn).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: