Gepost door: Michaël Laurent | 7 februari 2011

Nut van zuurstof thuis bij chronisch hartfalen?

Clark AL et al. Does home oxygen benefit people with chronic heart failure? BMJ 2011; 342:d234.

Vaak vragen patiënten met therapieresistente dyspnoe door chronisch hartfalen of ze thuis zuurstoftherapie kunnen krijgen. Hoewel heel wat patiënten zich subjectief beter voelen met een neusbrilletje met 1-2L zuurstof tijdens hospitalisatie, lijkt het op het eerste zich niet zinvol om hen buiten een episode van acuut longoedeem te behandelen met zuurstof aangezien er dan in de regel geen hypoxemie aanwezig is. Bovendien weten we van bij patiënten met myocardiale ischemie dat teveel zuurstof meer oxidatieve schade veroorzaakt (zgn. reperfusion injury).

Als pat. reeds optimale hartfalentherapie krijgt (incl. nitraten) en zoals het gros van de patiënten niet in aanmerking komen voor invasieve behandelingen (zoals CRT, harttransplantatie, …) kunnen palliatieve maatregelen zoals morfine, niet-medicamenteuze maatregelen (ventilator, …) of revalidatie gebruikt worden.

Een complicerende factor is dat tot een derde van de patiënten met chronisch hartfalen ook slaapapnoe (centraal of obstructief) heeft en dus ’s nachts desatureert. Bij klachten tijdens de slaap zou het dus nuttig kunnen zijn patiënten te verwijzen voor een slaapstudie en te behandelen op basis van deze bevindingen (b.v. nasale CPAP bij OSAS; evt. zuurstof bij centraal slaapapnoe).

Verwante artikels:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: