Gepost door: Michaël Laurent | 8 februari 2011

Bloeddrukmanchette voorbijgestreefd

Myers MG et al. Conventional versus automated measurement of blood pressure in primary care patients with systolic hypertension: randomised parallel design controlled trial. BMJ 2011; 2011; 342:d286.

Bloeddrukmeting door de huisarts geeft potentieel aanleiding tot wittejassenhypertensie, hetgeen via ambulante bloeddrukmeting vermeden kan worden.

In deze studie werden 88 huisartsen in Canada gerandomizeerd tussen het meten van de bloeddruk bij 555 patiënten met de goede oude bloeddrukmanchette en stetoscoop, ofwel met een automatische bloeddrukmeter. De ambulante bloeddrukmeting werd gebruikt als de gouden standaard.

Het verschil met de ambulante bloeddrukmeting was kleiner in de automatische groep dan in de conventionele groep, en de resultaten correleerden ook beter dan met de conventionele meting. In beide groepen nam de bloeddruk af tijdens de studie, maar de daling was groter met de automatische bloeddrukmeter. Met het automatische meettoestel werd ook duidelijk minder afgerond.

BESLUIT:

Gebruik van een automatische bloeddrukmeter bij de huisarts (evt. door een praktijkassistente, of misschien nog beter door thuismeting door de patiënt zelf) kan het wittejasseneffect verkleinen. De automatische metingen correleren ook beter met de ambulante bloeddrukmeting (die als meer representatief wordt aanschouwd) en er is ook minder risico op vertekening door afronding. De bloeddrukmanchette kan dus opgeborgen worden voor gevallen waarbij de automatische bloeddrukmeting niet succesvol is.

Advertenties

Responses

  1. […] worden en vervangen worden door een automatische bloeddrukmeter (JournalClub 8/2/11), maar toch blijft er een risico op wittenjassenhypertensie of gemaskeerde […]

  2. […] Bloeddrukmanchette voorbijgestreefd (8 februari 2011) […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: