Gepost door: Michaël Laurent | 10 februari 2011

Influenza herkennen bij de huisarts

Michiels B et al. Clinical prediction rules combining signs, symptoms and epidemiological context to distinguish influenza from influenza-like illnesses in primary care: a cross sectional study. BMC Family Practice 2011; 12 :4.

Achtergrond

 Tijdens een griepepidemie is het voor de huisarts een uitdaging om de patiënten met influenza te onderscheiden van diegenen met griepale of verwante klachten.

Methode

In deze Belgische studie werd gedurende 5 winters (2002-2007) in 138 peilpraktijken bij 4597 patiënten (gemiddeld 30 jaar; weinig kinderen <5 jaar) door de huisarts een wisser afgenomen en werden de klachten genoteerd. Zo werd geprobeerd een algoritme op te stellen om te diagnose van influenza te bevestigen of uit te sluiten. Ontbrekende gegevens werden via imputatie gereconstrueerd. De incidentie (en dus pre-test probabiliteit) van influenza bedroeg 64% tijdens de epidemies en 25% buiten de epidemies.

Resultaten

De diagnose bevestigen op klinische basis bleek niet eenvoudig: de combinatie van contactpersonen in de omgeving met griepale klachten, hoesten, fluimen op de eerste dag van de ziekte en temperatuur >37.8°C gaf een positieve likelihood ratio van 3.35 (95%CI 2.67-4.03) tijdens een epidemie, terwijl in de pre- of post-epidemie periode er geen significant model kon opgesteld worden. De post-test probabiliteit steeg ook maar van 64% naar 79%.

De diagnose uitsluiten bleek eenvoudiger: patiënten zonder hoestklachten en met een T <37.8°C hadden tijdens de epidemie een likelihood ratio van 0.34 (95%CI 0.27-0.41), en buiten de epidemie van 0.07 (95%CI 0.05-0.08). Tijdens een epidemie bedroeg de post-test probabiliteit nog steeds 27%, buiten de epidemie was dit wel maar 7%.

BESLUIT:

De diagnose van influenza valt op klinische gronden moeilijker te bevestigen dan uit te sluiten. In feite kan alleen duidelijk gesteld worden dat de kans klein is (7%) dat een persoon griep heeft zonder hoest of koorts buiten een griepepidemie. Sneltesten en virale wissers lijken dus wel een duidelijke meerwaarde te kunnen bieden, en het zou nuttig kunnen zijn deze te ontwikkelen voor gebruik in de huisartsenpraktijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: