Gepost door: Michaël Laurent | 20 februari 2011

Verminderen PPI’s de effectiviteit van bisfosfonaten?

Abrahamsen B et al. Proton Pump Inhibitor Use and the Antifracture Efficacy of Alendronate. Arch Intern Med. Published online February 14.

Achtergrond

Bisfosfonaten, vooral alendronaat (Fosamax®), zijn geassocieerd met gastrointestinale complicaties, en het lijkt verleidelijk om patiënten die hier last van hebben protonpompinhibitoren (PPI’s) voor te schrijven. PPI’s verminderen echter de absorptie van calcium, van bisfosfonaten en ze hebben een potentiële invloed op de protonpompen van de osteoclasten. In verschillende studies werden ze dan ook geassocieerd met fracturen.

Methode

Deze studie gebruikte gegevens uit de verschillende Deense nationaal beschikbare databases om te onderzoeken of PPI-gebruik het beschermend effect van alendronaat tegen fracturen vermindert. Meer dan 38 000 nieuwe alendronaat-gebruikers werden gedurende gemiddeld 3.5 jaar opgevolgd.

Resultaten

Patiënten die volledig compliant waren met alendronaat en geen PPI gebruikten hadden 39% minder kans op een heupbreuk (hazard ratio [HR], 0.61; 95% confidence interval [CI], 0.52-0.71; P < .001), terwijl de risico reductie bij PPI-gebruikers kleiner en net niet significant was (19%; HR, 0.81; 95% CI, 0.64-1.01; P = .06).

Hoe hoger de dosis PPI en hoe ouder de patiënt, hoe sterker de bescherming door alendronaat afnam. Er was geen effect van H2 antihistaminica. Enkel huidig gebruik van PPI’s verminderde de fractuurpreventie, terwijl vroeger gebruik geen invloed had.

BESLUIT:

Deze studie heeft de beperkingen van een observationele registerstudie, maar versterkt toch de idee uit vorige studies (b.v. JournalClub, 11 mei 2010) dat PPI’s een negatief effect kunnen uitoefenen bij osteoporotische ouderen. Verder onderzoek is nodig om deze resultaten te bevestigen, maar uit de vele studies over neveneffecten van PPI’s kunnen we toch besluiten dat deze nuttige en effectieve medicijnen moeten gereserveerd worden voor strikte indicaties. Al te vaak worden ze immers in het ziekenhuis opgestart en niet meer gestopt zonder duidelijke reden.

Verwante artikels:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: