Gepost door: Michaël Laurent | 22 februari 2011

Welke medicatie te vermijden bij delirium?

Clegg A, Young JB. Which medications to avoid in people at risk of delirium: a systematic review. Age Ageing. 2011 Jan;40(1):23-9.

Heel wat medicatie werd geassocieerd met delirium, maar de sterkte van deze associaties is niet volledig duidelijk. In dit systematisch literatuuroverzicht werden de associaties uit 14 studies met 4652 patiënten verder onderzocht.

Volgende medicaties waren duidelijk geassocieerd met delirium:

  • opioïden (odds ratio [OR] 2.5, 95% CI 1.2-5.2),
  • benzodiazepines (OR 3.0, 1.3-6.8),

Er werd ook een hoger risico gesuggereerd met nifedipine (OR 2.4, 1.0-5.8, op basis van 1 studie met lage kwaliteit) en tricyclische antidepressiva (RR 1.7, 95% CI 1.4–2.1, op basis  van 1 prospectieve cohortstudie van lage kwaliteit).

Twee studies van lage kwaliteit vonden geen significante risicoverhoging met corticosteroïden en anti-parkinsonmiddelen. Over anticholinergica gebruikt voor urologische problemen (b.v. oxybutinine) en NSAIDs waren er onvoldoende gegevens.

Twee studies vonden een niet-significante risicoverhoging met H1-antihistaminica (difenhydramine), en ook met H2-antihistaminica werd een niet-significante trend in 1 prospectieve cohortstudie gerapporteerd. Digoxine (met therapeutische spiegels) leek het risico op zich niet te verhogen.

BESLUIT:

Wie overzichtsartikels over delirium leest, vindt er steevast een lange lijst van medicatie in terug die potentieel een rol speelt, doch de evidentie hiervoor is zwak, behalve voor benzodiazepines en opioïden. Medicatie op zich is zelden een uitlokkende factor, behalve patiënten met een zeer fragiel evenwicht. In dat geval lijkt het momenteel vooral aangewezen te kijken welke medicatie recent werd gestart of gestopt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: