Gepost door: Michaël Laurent | 23 februari 2011

Bisfosfonaten verhogen risico op atypische femurfracturen, maar deze blijven zeldzaam

Park-Wyllie LY et al. Bisphosphonate Use and the Risk of Subtrochanteric or Femoral Shaft Fractures in Older Women. JAMA 2011;305(8):783-789.

Atypische dijbeenbreuken. ©UZ Leuven

Femurfracturen gaan gepaard met een hoge morbiditeit en mortaliteit. Bisfosfonaten vormen de eerste keuze therapie, maar er wordt gevreesd dat door té sterke onderdrukking van de botresorptie, er een verhoogd risico is op atypische femurfracturen zoals gezien in sommige studies.

In deze case-controle studie werden vrouwelijke patiënten ≥ 68 jaar gehospitaliseerd in Ontario, Canada voor een typische (femurhals of intertrochantere) vs atypische femurfractuur (diafysair, subtrochanteer) vergeleken.

Er werden 716 patiënten met een atypische femurfractuur vergeleken met 9723 patiënten met typische femurfracturen. Gebruik van bisfosfonaten gedurende >5 jaar was, in vergelijking met transiënt gebruik, geassocieerd met:

  • verhoogd risico op atypische femurfracturen (adjusted odds ratio, 2.74; 95% confidence interval, 1.25-6.02)
  • minder risico op typische femurfracturen (adjusted odds ratio, 0.76; 95% confidence interval, 0.63-0.93)

De 716 patiënten met atypische fracturen werden geïdentificeerd uit een groep van 52 595 vrouwen die >5 jaar bisfosfonaten namen: het absolute risico op een atypische femurfractuur na >5 jaar gebruik bedroeg 0.13% tijdens het 6e jaar en nog eens 0.09% tijdens het 7e jaar.

BESLUIT:

Voor sommige patiënten met een laag fractuurrisico kan het nuttig zijn om na 5 jaar therapie met bisfosfonaten een zgn. “drug holiday” in te bouwen. Voor patiënten met een verhoogd fractuurrisico weegt het risico op fracturen na het onderbreken van de therapie echter niet op tegen het toch beperkte risico op atypische femurfracturen. Bij zeer jonge patiënten met osteoporose (rond 65 jaar) en een lange levensverwachting kunnen alternatieven zoals raloxifen overwogen worden.

Verwante artikels:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: