Gepost door: Michaël Laurent | 23 februari 2011

Restrictief transfusiebeleid na heupchirurgie

In de FOCUS trial werden twee streefcijfers voor bloedtransfusie vergeleken bij anemie (<10 g/dL Hb) na heupchirurgie bij 50-plussers (gemiddeld 81 jaar) met cardiovasculaire risicofactoren (82% hypertensie, 25% diabetes, 40% gekend coronairlijden). In de ene groep was het streefdoel >10 g/dL Hb, in de andere groep werden transfusies gegeven bij Hb <8 g/dL of symptomen.

Er werden 2016 patiënten uit 47 Amerikaanse centra geïncludeerd. De studie werd nog niet gepubliceerd maar wel al op verschillende congressen voorgesteld (o.a. Amerikaans congres voor hematologie in 2010 [link] en recent congres voor orthopedie).

Het primair eindpunt van dood of onmogelijkheid tot zelfstandig stappen was gelijk in beide groepen. De liberale transfusiegroep kreeg een mediaan aantal van 2 units toegediend, tegenover een mediaan van 0 units in de conservatieve groep (in totaal 1866 U vs 652 U in de twee groepen).

BESLUIT:

Er is geen harde evidentie om bij cardiovasculaire risicopatiënten na heupchirurgie een hoger hemoglobinepeil na te streven. Een restrictiever transfusiebeleid kan het aantal bloedtransfusies terugdringen zonder de veiligheid van patiënten te compromitteren, vermoedelijk zelfs in tegendeel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: