Gepost door: Michaël Laurent | 4 maart 2011

Werkuren assistenten: opleidingsduur nóg langer, of gewoon… beter?

Nu we stilaan gewend zijn aan het feit dat de wet rond de werktijden van de geneesheren in opleiding er is (maar iedereen weet dat er het eerste half jaar tóch geen controles zullen komen), beginnen de meningen van de opleiders stilaan duidelijk te worden. Spijtig genoeg zien we veel struisvogelpolitiek, veel Belgische creativiteit om door de mazen van de wet te glippen of ze gewoon compleet aan de laars te lappen, en… veel dreigementen. De spoeddiensten zouden al de deuren moeten sluiten, en nu kondigen de chirurgen ook aan dat de assistenten één of twee jaartjes langer zullen moeten leren.

De voorzitter van de erkenningscommissie voor heelkunde heeft laten weten dat deze verlenging haast onvermijdelijk. In de praktijk zal dit misschien niet zoveel verschil maken, denk ik dan: heel wat chirurgen moesten al een “fellowship” of “residentship” bijdoen om voldoende ervaring op te doen, aangezien sommigen de pech hebben om op bepaalde stageplaatsen te weinig ervaring achter de kiezen te krijgen. Dit zien we ook in bepaalde subspecialisaties zoals b.v. de elektrofysiologie.

Anderzijds moeten we toch ook een pluim steken op de hoed van de stagemeesters die wél samen met hun assistenten proberen een eerlijke -zowel wettelijke als menselijke- regeling op te stellen. Maar er zijn er duidelijk ook bij die het niet kan deren dat sommige assistenten teveel uren moeten kloppen, onderbetaald worden én weinig of geen teaching krijgen of praktische vaardigheden kunnen trainen. We zouden het een gemiste kans kunnen noemen, maar in feite is het een belediging voor de meeste hardwerkende en gemotiveerde assistenten die zeer graag even vaardig als hun voorgangers zouden worden, maar het toch ook leefbaar willen houden voor hun gezin.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: