Gepost door: Michaël Laurent | 13 maart 2011

Medicatie voor gegeneraliseerde angststoornis

Baldwin D et al. Efficacy of drug treatments for generalised anxiety disorder: systematic review and meta-analysis. BMJ 2011; 342:d1199.

Achtergrond

Gegeneraliseerde angststoornis is een chronische psychiatrische aandoening gekarakteriseerd door pervasieve angsten en excessief zorgen maken, vaak gepaard gaande met somatische klachten en comorbiede psychiatrische aandoeningen.  De behandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie, vermijden van benzodiazepines in de eerste lijn gezien het risico op afhankelijkheid, en psychofarmaca.

Overzicht van de vergelijkingen onderzocht in deze netwerk meta-analyse. Licentie: cc-by-nc-2.0

Methode

In deze netwerk meta-analyse werden 46 gerandomizeerde studies gevonden, waarvan 27 voldoende gegevens hadden voor de opgestelde analyse. De beschikbare geneesmiddelen werden gerangschikt qua respons (≥50% reductie op de Hamilton angstschaal, HAM-A), remissie (HAM-A score ≤7) en mate waarin ze worden verdragen (met als maat het aantal patiënten dat stopte in de studies). Er werden twee statistische methodes gebruikt. De resultaten worden uitgedrukt in % kans dat het geneesmiddel in de vergelijking met anderen op de eerste plaats komt qua respons, remissie of tolerantie.

Resultaten

Licentie: cc-by-nc-2.0

In de eerste analyse had fluoxetine het meeste kans op respons en remissie, en werd sertraline het best verdragen gevolgd door fluoxetine en pregabaline. Wanneer alleen gekeken werd naar geneesmiddelen goedgekeurd voor deze indicatie in het Verenigd Koninkrijk, kwamen duloxetine en escitalopram er het beste uit.

BESLUIT:

SSRI’s worden in deze meta-analyse nogmaals bevestigd als eerste keuze geneesmiddelen voor gegeneraliseerde angststoornis. Fluoxetine en sertraline kwamen het best uit deze analyse maar zijn omwille van onvoldoende evidentie op lange termijn (behoud van remissie) terecht niet Europees goedgekeurd voor deze indicatie. Op dat gebied doet citalopram het bijvoorbeeld wel beter, evenals pregabaline (een antiepilepticum waarover het RIZIV recent nog waarschuwde voor het risico voor abusus).

De goede resultaten van fluoxetine zijn niet volledig betrouwbaar gezien ze gebaseerd zijn op slechts 1 studie die in het voordeel van fluoxetine viel en daardoor heel de analyse beïnvloedde (ofwel is fluoxetine écht effectiever dan de rest, ofwel is er mogelijk publicatie-bias). Bovendien bevatte een groot deel van de uitgevoerde studies niet de juiste gegevens voor meta-analyse, wat opnieuw een aanwijzing is voor selectieve publicatie. Deze meta-analyse heeft belangrijke beperkingen op gebied van publicatiebias, gebrek aan precisie, inconsistentie en gebrek aan vergelijkingspunten. Er is dus duidelijk noodzaak aan meer onafhankelijke vergelijkende studies om de voorlopige besluiten van deze meta-analyse te bevestigen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: