Gepost door: Michaël Laurent | 13 maart 2011

Olmesartan vertraagt microalbuminurie bij type 2 diabetes, maar verhoogt cardiovasculaire mortaliteit

Haller H et al. Olmesartan for the Delay or Prevention of Microalbuminuria in Type 2 Diabetes. N Engl J Med 2011; 364:907-917.

In deze gerandomizeerde placebo-gecontroleerde studie (ROADMAP genaamd) kregen 4447 patiënten met type 2 diabetes zonder microalbuminurie 40 mg olmesartan of placebo gedurende een mediane periode van 3.2 jaar.

De doelwit bloeddruk van <130/80 mmHg werd bereikt bij 80% van de interventiegroep en 71% in de placebogroep. Microalbuminurie trad op bij 8.2% in de olmesartan groep en 9.8% in de placebogroep, en er was een uitstel in tijd van 23% (P=0.01).

Het aantal niet-fatale cardiovasculaire events was niet significant verschillend in de olmesartan-groep, maar er waren 15 fatale cardiovasculaire events in de interventiegroep tegenover 3 in de controlegroep (P=0.01), vooral bij mensen met vooraf gekend coronairlijden.

BESLUIT:

Gebruik van een sartaan kan bij diabetes nefroprotectief werken, maar olmesartan verhoogde in deze studie de cardiovasculaire mortaliteit bij patiënten met gekend coronairlijden. Volgens een editoriaal lijkt het dus aangewezen andere sartanen te gebruiken zo nodig.

Verwante artikels:

Advertenties

Responses

  1. Er zouden in deze studie nogal veel patiënten met relatief lage bloeddruk geincludeerd geweest zijn. Dit zou voor een deel de slechte resultaten verklaren.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: