Gepost door: Michaël Laurent | 27 maart 2011

Leiden restricties op werkuren voor assistenten tot betere opleiding en zorg?

Moonesinghe SR et al. Impact of reduction in working hours for doctors in training on postgraduate medical education and patients’ outcomes: systematic review. BMJ 2011; 342:d1580.

Een systematisch literatuuroverzicht onderzocht de evidentie voor de zinvolheid van restricties in het aantal werkuren voor assistenten.

Studies uit de V.S., waar assistenten niet meer dan 80 uren per week mogen werken, toonden geen negatieve impact op de patiëntenzorg. Sommige studies toonden een afname van het aantal behandelde patiënten, vnl. in chirurgische disciplines. Er was geen verschil in examinatiescores. Europese studies (waar de werkduur beperkt wordt tot minder dan 48 tot 60 uur per week) spraken mekaar tegen en waren van mindere kwaliteit.

Mogelijke verklaringen zijn dat de regels niet streng genoeg worden toegepast, dat de regels nog niet streng genoeg zijn, dat de vrijgekomen uren niet gebruikt worden om te slapen, of dat hetzelfde werk door dezelfde personen nu in minder tijd wordt uitgevoerd (aangezien er geen extra budget is bijgekomen).

Alleszins zijn de resultaten geruststellend omdat ze geen duidelijke deterioratie van de opleiding of de patiëntenzorg tonen. Er blijft immers een belangrijke humane reden bestaan om de werkuren van assistenten menselijker te maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: