Gepost door: Michaël Laurent | 28 maart 2011

30 minuten bloeddrukmeting bij de huisarts even goed als 24u-meting?

van der Wel MC et al. A Novel Approach to Office Blood Pressure Measurement: 30-Minute Office Blood Pressure vs Daytime Ambulatory Blood Pressure vrije toegangAnn Fam Med 2011; 9:128-135.

Bloeddrukmeting door de arts in de praktijkruimte is zeer onbetrouwbaar. We schreven eerder al dat de bloeddrukmanchette beter opgeborgen kan worden en vervangen worden door een automatische bloeddrukmeter (JournalClub 8/2/11), maar toch blijft er een risico op wittenjassenhypertensie of gemaskeerde hypertensie.

Methode

In een onderzoek gingen Nederlandse huisartsen de waarde na van een nieuwe techniek met automatische bloeddrukmeting om de 5 minuten gedurende 30 minuten in een aparte praktijkruimte bij 84 patiënten.

Resultaten

Na 15 minuten waren de bloeddrukwaarden tot een plateau gedaald. 87% van de patiënten werden identiek geclassificeerd als normotens, hypertens, gemaskeerde of wittejassenhypertensie. Er werden iets meer patiënten met gemaskeerde hypertensie ontdekt met ambulante 24u-BD-meting, maar het verschil in classificatie was niet significant.

BESLUIT:

Deze kleine studie introduceert een potentieel zeer interessant concept van 30-minuten automatische bloeddrukmeting in een aparte praktijkruimte. Grotere validatiestudies zijn echter eerst aangewezen.

Er bestaan reeds gevalideerde automatische bloeddrukmeters die gebruikt zouden kunnen worden (een echte 24-uurs bloeddrukmeter voor de praktijk-metingen zoals in deze studie lijkt overbodig). Vroegere studies tonen ook dat het aantal metingen een grote rol speelt en niet per se een groot interval tussen de metingen. De metingen zouden dus misschien sneller kunnen gebeuren (b.v. om de 2 minuten gedurende 15 minuten) zodat de techniek nog praktischer kan worden.

Advertenties

Responses

 1. Prof. Staessen van het hypertensielabo Leuven ziet niet zo veel heil in 24 uurs meting.
  Wel in een bloeddrukmeting thuis, maar dan moet de automatische bloeddrukmeter zeker gecontroleerd worden. De drempelwaarden voor hypertensie liggen thuis op 135 en in kabinet op 140. Niet alleen bestaat er witte jas hypertensie ,maar ook het omgekeerde : een lagere bloeddruk bij de dokter dan thuis.De patiënten 15 minuten laten monitoren in het kabinet lijkt moeilijk te implementeren.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?db=pubmed&cmd=Search&itool=pubmed_Abstract&term=Staessen-JA%20OR%20Staessen-J

 2. Een lagere bloeddruk bij de dokter dan thuis komt idd ook voor, dit is gemaskeerde hypertensie zoals vermeld hierboven. Eigl. is dit het omgekeerde van wittejassenhypertensie.

  De laatste richtlijnen van Domus Medica bevelen thuismeting door patiënten dan ook aan (zie https://journalclubnl.wordpress.com/2009/12/15/domus-medica-herziet-richtlijnen-hypertensie/ ).

  De streefwaarden voor ambulante 24u-BDmeting liggen idd lager (zie https://journalclubnl.wordpress.com/2010/04/16/streefwaarden-voor-24-uurs-bloeddrukmeting/ ).

  Ik ga akkoord dat in Vlaanderen een 15 min automatische meting in een aparte stille ruimte moeilijk te implementeren is, maar b.v. in andere zorgsystemen zoals in Nederland of UK is dit wel haalbaar, en in sommige Vlaamse praktijken mss ook.

 3. […] Volgens de auteurs hebben noch meting door de clinicus, noch thuismeting door de patiënt een voldoende performantie als enige klinische test. Vooral bij patiënten met klinische graad 1 hypertensie (140-160 mmHg systolisch, 90-100 mmHg diastolisch) kan een 24u-bloeddrukmeting een betere classificatie geven, en vooral overdiagnose vermijden. Alvorens zulke patiënten dus te veroordelen tot levenslange niet-farmacologische maatregelen en farmacotherapie, zou dus best eerst een 24u-bloeddrukmeting kunnen gebeuren, alsnog de onderzoekers. Bovendien correleert de 24u meting het best met eindorgaanschade in andere studies, en daarin is de clinicus tenslotte toch geïnteresseerd. Deze resultaten zijn niet geheel verrassend, maar de richtlijnen erkennen terecht dat er in de praktijk nog te weinig beschikbaarheid is van toestellen voor 24u-bloeddrukmeting. Een potentieel interessant alternatief zijn herhaalde metingen gedurende 30 minuten bij de huisarts (zie JournalClub, 28/3/11). […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: