Gepost door: Michaël Laurent | 28 maart 2011

Statines geen voordeel bij VKF

Rahimi K et al. Effect of statins on atrial fibrillation: collaborative meta-analysis of published and unpublished evidence from randomised controlled trials. BMJ 2011; 342:d1250.

In de Europese richtlijnen voor voorkamerfibrillatie (VKF) van 2010 (zie JournalClub) worden statines vermeldt als potentiële “upstream therapy”, geneesmiddelen die in bepaalde studies een potentieel voordeel boden bij VKF. Uiteraard zijn ze nuttig om progressief onderliggend coronairlijden te behandelen, maar of ze op zich een invloed hadden op VKF staat ter discussie.

In een nieuwe grootschalige meta-analyse van gepubliceerd en ongepubliceerd onderzoek kon geen duidelijk voordeel van statines aangetoond worden. In deze studies werden statines niet specifiek onderzocht voor hun effect op VKF.

In 13 kortlopende studies met 4414 patiënten leek er een effect te zijn, maar er was een significante heterogeniciteit tussen de studies. Daarentegen was er in 22 grotere langetermijns studies met 105 791 patiënten geen significant verschil (odds ratio 0.95, 0.88 to 1.03; P=0.24).

BESLUIT:

Op basis van deze grootschalige meta-analyse, met redelijk smalle confidentie-intervallen, lijkt het uitgesloten dat statines puur voor de behandeling van VKF een meerwaarde zouden bieden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: