Gepost door: Michaël Laurent | 31 maart 2011

Nut van statines in primaire preventie?

Statines worden courant voorgeschreven in primaire preventie op basis van het totaal cardiovasculair risico, zoals kan worden ingeschat met b.v. het SCORE-systeem. Sinds 1 september 2010 gelden nieuwe Belgische RIZIV-richtlijnen voor het voorschrijven van statines. Als indicatie voor primaire preventie moet men volgens deze richtlijnen een nuchtere hypercholesterolemie (LDL ≥115 of totaal cholesterol >190 mg/dL) vaststellen 2 verschillende tijdstippen met een interval van 2 weken, én een SCORE-risico van ≥5% op 10 jaar. Een cholesterolemie moet nochtans niet nuchter bepaalt worden.

Cochrane kritisch

Taylor F et al. Statins for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev 2011 Jan 19;(1):CD004816.

Een Cochrane meta-analyse van 2011 onderzocht 14 studies (13 gefinancierd door de farmaceutische industrie) en vond dat er argumenten waren voor selectief rapporteren van outcomes, slechte rapportering van neveneffecten en publicatiebias. Vaak werden ook patiënten met voorafbestaand cardiovasculair lijden geïncludeerd (=secundaire preventie, waar statines zeker wél geïndiceerd zijn).

Er was een significante daling van de mortaliteit, gecombineerde cardiovasculaire eindpunten en revascularisaties, maar het effect was klein; de number needed to treat (NNT) om 1 leven te redden was 1000 per jaar.

cc-by-nc-2.0

Kosten-effectiviteit

Greving JP et al. Statin treatment for primary prevention of vascular disease: whom to treat? Cost-effectiveness analysis. BMJ 2011; 342:d1672.

Onderzoekers van de universiteit van Utrecht becijferden de kosten-effectiviteit van statines in een gedetailleerd mathematisch model waarin werd rekening gehouden met non-compliantie, neveneffecten en kostprijs. Belangrijke reden voor deze nieuwe studie was de lage prijs van generisch simvastatine in Nederland: voor slechts €9 per jaar (in België zitten de goedkoopste generieken nog rond €75).

De kosteneffectiviteit was sterk afhankelijk van het totaal risico, de compliantie en de kostprijs van de statines. Oudere leeftijd en vrouwelijk geslacht hadden op zich slechts een kleine invloed. De incrementele kost per kwaliteitsvol levensjaar (QALY) voor het behandelen van een 55-jarige man met een risico op totale cardiovasculaire mortaliteit van 10% bedroeg €35 000 wanneer het statine €9 per jaar koste, maar nam toe tot €55 000 wanneer de kostprijs €100 bedroeg. De kostprijs per QALY voor een 65-jarige man met een 10% risico was al lager (€ 24 600).

De kostprijs per QALY waaronder we een interventie kosteneffectief kunnen noemen verschilt van land tot land. De auteurs geven hun bevindingen weer in een tabel (zie rechts).

BESLUIT:

Statines hebben geen bewezen effect in primaire preventie bij laag risicopatiënten. Voor de meeste patiënten zijn ze pas kosteneffectief wanneer ze gebruikt worden vanaf een risico op cardiovasculaire mortaliteit van 10% op 10 jaar of op een cardiovasculair event van 20% op 10 jaar, zoals vooropgesteld in de Britse NICE guidelines.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: