Gepost door: Michaël Laurent | 4 april 2011

Zijn statines nuttig na een CVA of TIA?

Vraag: Zijn statines aanbevolen als secundaire preventie bij patiënten die een CVA of TIA hebben doorgemaakt, indien ze geen andere indicaties hebben voor een statine?

Hypercholesterolemie is niet zo duidelijk epidemiologisch verbonden aan het risico op CVA of TIA als aan ischemisch coronairlijden. In cohortstudies werd een matige associatie gevonden tussen hypercholesterolemie en CVA.

In de dubbelblinde gerandomizeerde Heart Protection Study (Lancet 2002; simvastatine 40 mg of placebo, n= 20 536) was er een reductie in beroertes van 5.7% naar 4.3% (P<0.001). In de subgroepanalyse (Lancet 2004) van patiënten met een voorgeschiedenis van CVA of TIA (n=3280) was er een 20% reductie in de kans op een nieuw event (HR, 0.80; 95% CI, 0.71 to 0.92). Het effect in patiënten zonder eerder coronairlijden bleef echter onduidelijk.

De belangrijkste resultaten over statines komen uit de SPARCL studie (NEJM 2006, n=4731). Hierin werden patiënten met een CVA of TIA en een LDL-cholesterol tussen 100 en 190 mg/dL zonder gekend coronairlijden gerandomizeerd tussen atorvastatine 80 mg of placebo. In deze studie was er een kleine maar significante daling van het aantal CVA’s (11.2% ipv 13.1%, P=0.03) en een kleine maar significante stijging van het aantal hemorragische CVA’s (1.16% vs 0.70%). De number needed to treat (NNT) bedroeg 258.

Een heel recente studie suggereert dat patiënten met een CVA een betere uitkomst hebben indien ze vooraf een statine namen (Stroke 2011).

BESLUIT:

Op basis van de aggressieve cholesterolverlagende strategie in de SPARCL studie kunnen we zeggen dat statines een significant maar klein voordeel bieden als secundaire preventie bij TIA’s of CVA’s bij patiënten met een LDL-cholesterol > 100 mg/dL en evidentie van atherosclerose als bron van de CVA (dus niet bij emboligeen CVA op basis van voorkamerfibrillatie). Dit komt overeen met de richtlijnen (Stroke 2011).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: