Gepost door: Michaël Laurent | 7 april 2011

CABG bij patiënten met hartfalen

Velazquez EJ et al. for the STICH Investigators. Coronary-artery bypass surgery in patients with left ventricular dysfunction. N Engl J Med 2011 Apr 4.
Bonow RO et al. for the STICH Trial Investigators. Myocardial viability and survival in ischemic left ventricular dysfunction. N Engl J Med 2011 Apr 4.

De rol van coronaire bypasschirurgie (CABG) bij patiënten met hartfalen is controversieel omdat patiënten met ernstige linker ventrikeldysfunctie in de meeste studies werden geëxcludeerd en omdat de rol van residuele myocardviabiliteit in deze context onduidelijk is.

In deze studie (Surgical Treatment of Ischemic Heart Failure, of STICH) werden 1212 patiënten uit 22 landen met een linker ventrikel ejectiefractie van 35% of minder gerandomizeerd tussen medicamenteuze therapie met of zonder CABG. Er was een cross-over van de conservatieve groep naar CABG van 17%, terwijl 9% van de CABG groep geen ingreep onderging. Ongeveer de helft van de patiënten onderging ook een evaluatie van de myocardviabiliteit met SPECT of dobutamine stress-echocardiografie, maar deze vereiste vertraagde de recrutering in de studie en werd nadien verlaten.

Er was geen significant verschil in totale mortaliteit, maar wel in cardiovasculaire mortaliteit en hospitalisaties voor cardiovasculaire problemen. De bepaling van de myocardviabiliteit had na correctie voor co-variabelen geen significant voorspellende waarde meer.

BESLUIT:

Deze bevindingen van deze studie zijn intrigerend. Enerzijds blijkt dat linker ventrikeldysfunctie met zwaar coronairlijden een chirurgisch behandelbare oorzaak van hartfalen is, en dus de moeite waard in deze nochtans zwakke patiënten, hoewel er geen effect was op totale mortaliteit. Anderzijds kon de meerwaarde van het bepalen van myocardviabiliteit niet aangetoond worden, hetgeen toch een courant paradigma in de hedendaagse cardiologie is.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: