Gepost door: Michaël Laurent | 7 april 2011

Percutane hersteltechniek voor mitralisinsufficiëntie

Feldman T et al. for the EVEREST II Investigators. Percutaneous Repair or Surgery for Mitral Regurgitation. N Engl J Med, 4 april 2011.

Percutaan herstel bij valvulaire insufficiëntie is een hot topic op het congres van de American College of Cardiology in New Orleans.

In de EVEREST II gerandomizeerde studie werd chirurgie voor mitralisinsufficiëntie vergeleken met een percutane transseptale endovasculaire strategie waarbij een slechte coaptatie van de klepbladen wordt verholpen door het plaatsen van een clip in het midden van de regurgitante jet (zie video bij de artikel link hierboven). De studie werd gesponsord door de producent van het device.

Na 12 maanden was de chirurgie duidelijk efficiënter, aangezien meer patiënten in de experimentele percutane groep toch nog chirurgie moesten ondergaan (20% vs 2%) . Er was echter evenveel mitralisinsufficiëntie echografisch, een even goede levenskwaliteit, even goede NYHA klasse en minder ernstige schadelijke gevolgen (15% vs 48%).

BESLUIT:

De auteurs besluiten dat hoewel deze percutane techniek minder efficiënt was dan conventionele heelkunde, de veiligheid groter was en de klinische uitkomst gelijkaardig. Zoals bij transcutaan aortaklepherstel (zie PARTNER trial) blijft dit vooralsnog een experimentele techniek die verder onderzocht dient te worden en waarvan de plaats onduidelijk is.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: