Gepost door: Michaël Laurent | 7 april 2011

Statines en pneumonie: database cohortstudie

Douglas I et al. Effect of statin treatment on short term mortality after pneumonia episode: cohort study. BMJ 2011; 342:d1642.

Licentie: cc-by-nc-2.0.

Een eerdere meta-analyse suggereerde een potentieel voordeel van voorafbestaande statinebehandeling bij acute infecties (Arch Intern Med 2009). In deze studie met gegevens uit een Britse huisartsendatabase werden 9073 patiënten met een pneumonie geselecteerd, waarvan 1398 behandeld werden met een statine.

Rekening houdend met de waarschijnlijkheid om een statine voorgeschreven te krijgen (de propensiteit), was de mortaliteit significant lager bij de statine gebruikers: op de eerste dag na diagnose van de pneumonie was de mortaliteit 10% ipv 19%, en na zes maanden 13% ipv 20%.

BESLUIT:

Deze studie heeft de voordelen (power) en beperkingen van een grote database (retrospectieve gegevens, onduidelijke kwaliteit). Deze hypothese dient verder onderzocht te worden in prospectieve en gerandomizeerde studies. Of het zinvol is om statines te starten bij diagnose van een pneumonie, is onduidelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: