Gepost door: Michaël Laurent | 12 april 2011

Hyperglycemie in het ziekenhuis: bijspuitschema en opgelost?

Umpierrez GE et al. Randomized study of basal-bolus insulin therapy in the inpatient management of patients with type 2 diabetes undergoing general surgery (RABBIT 2 surgery). Diabetes Care. 2011 Feb;34(2):256-61.

Heel vaak worden patiënten met hyperglycemie in het ziekenhuis behandelt met een bijspuitschema (Eng. sliding scale insulin).

Nochtans gaat men er bij een bijspuitschema principieel van uit dat de patiënt geen insuline krijgt in relatie tot maaltijden (zoals in fysiologische omstandigheden) maar enkel nadat er een hyperglycemische ontregeling is opgetreden. Typisch is er in de meeste ziekenhuizen ook alleen een streng en een mild bijspuitschema, totaal niet geïndividualiseerd per patiënt. Het gevolg zijn sterk wisselende glycemieën, en vaak eindigt het met een insulinedrip -een situatie die nochtans vermeden kan worden.

In zowat de enige gerandomizeerde studie over dit onderwerp (RABBIT 2, Diabetes Care 2007) werd een bijspuitschema vergeleken met een basaal-bolus schema bij gehospitaliseerde patiënten. In deze studie werd de doelwitglycemie van <140 mg/dL bereikt bij 38% van de patiënten met een bijspuitschema en 66% van de patiënten met een basaal-bolus schema.

In een vervolgstudie bij chirurgische patiënten (RABBIT 2 surgery) hadden de basaal-bolus patiënten eveneens een significant lagere glycemie (gemiddeld 145 ipv 172 mg/dL), met een percentage patiënten binnen de doelwitgrenzen van 55% met basaal-bolus en 31% met een bijspuitschema.

Bovendien was er een reductie in het aantal post-operatieve complicaties (8.6% ipv 24.3%). Er waren wel meer hypoglycemieën in de basaal-bolusgroep.

BESLUIT:

Bijspuitschema’s leiden tot een minder goede controle van hyperglycemie bij de gehospitaliseerde patiënt. Bij chirurgische patiënten is dit ook geassocieerd met meer post-operatieve complicaties. Verdere studies zijn nodig, maar deze pivotale studie suggereert alleszins dat de gebrekkige logica van bijspuitschema’s wel echt klinische nadelen heeft.

In het Engels zegt men dan ook: stop sliding! We geven patiënten met chronisch hartfalen toch ook geen bijspuit-diuretica? Om de gemiddelde ziekenhuisarts hierbij te helpen zijn echter protocollen per ziekenhuis nodig, anders zal het aantal consulten voor de endocrinoloog plots exponentieel stijgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: