Gepost door: Michaël Laurent | 12 april 2011

Zolpidem verhoogt risico ongevallen

Bocca ML et al. Zolpidem and zopiclone impair similarly monotonous driving performance after a single nighttime intake in aged subjects. Psychopharmacology (Berl). 2011 Apr;214(3):699-706.

Frey DJ et al. Influence of zolpidem and sleep inertia on balance and cognition during nighttime awakening: a randomized placebo-controlled trial. J Am Geriatr Soc. 2011 Jan;59(1):73-81.

Twee recente studies tonen aan dat de aan benzodiazepines verwante hypnotica zoals zolpidem en zopiclone een invloed hebben op evenwicht, cognitie en rijvaardigheid bij ouderen.

In een eerste studie kregen 16 personen tussen 55 en 65 jaar in een dubbel-blinde gerandomizeerde cross-over studie zolpidem 10mg, zopiclone 7.5 mg, flunitrazepam 1mg (Rohypnol®) of placebo om 11 uur ’s avonds. De volgende ochtend om 9 uur moesten ze in een rij-simulator een monotone rit van 1 uur afwerken.

Zolpidem en zopiclone verminderden beiden significant het vermogen om op de weg te blijven. Bovendien werden er ’s morgens om 8u30 nog sporen van zopiclone in het bloed teruggevonden bij 11 van de 16 deelnemers, en deze personen voelden zich ook subjectief meer slaperig.

In een tweede studie kregen 12 oudere en 13 jongere gezonde volwassenen ofwel 5 mg zolpidem ofwel placebo. Na 2 uur werden ze gewekt en moesten ze cognitieve en motorische taken afwerken. Een derde groep kreeg placebo en moest 2 uur wakker blijven, en daarna de proeven doen.

Zeven van de 12 oudere personen kon niet op één rechte lijn lopen na het innemen van zolpidem, bij de jongere personen waren dat er 3. Na wakker blijven of placebo deden de proefpersonen het duidelijk beter. De number needed to harm voor één misstap na inname van zolpidem bedroeg bij de ouderen 1.7 (95% confidence interval (CI)=1.4-2.0). De ouderen deden het ook slechter op cognitieve proeven na inname van zolpidem, maar niet na wakker blijven of na placebo.

BESLUIT:

Zolpidem en zopiclone zijn zeer veel gebruikte hypnotica bij ouderen. Ze hebben nochtans een nefaste invloed op hun valrisico wanneer ze ’s nachts opstaan om te plassen bijvoorbeeld. ’s Morgens zijn ze nog steeds “groggie” en hun rijvermogen lijdt hier onder. Chronisch gebruik van hypnotica verhoogt dus het risico op ongevallen en is daarom af te raden -nog beter is om het nooit op te starten.

Verwante artikels:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: