Gepost door: Michaël Laurent | 28 april 2011

Buideldieren potentiële besmettingsbron voor lepra

Truman RW et al. Probable Zoonotic Leprosy in the Southern United States. N Engl J Med 2011; 364:1626-1633.

Fotograaf: http://www.birdphotos.com . Licentie: cc-by-3.0.

In de zuidelijke staten van de V.S. (o.a. Texas en Louisiana) komt zeldzaam lepra (huidinfectie met Mycobacterium leprae) voor bij de autochtone populatie. De bacterie werd ook geïsoleerd bij buideldieren, en eerdere rapporten suggereerden dat sommige infecties mogelijk ontstonden na contact met buideldieren.

In een nieuwe studie, gesponsord door verschillende lepra-stichtingen en de Amerikaanse overheid, kon op basis van doorgedreven moleculaire analyse bij 33 buideldieren en 50 patiënten worden aangetoond dat één uniek genotype, dat elders ter wereld niet werd gerapporteerd, voorkomt zowel bij dier als mens, en bovendien geassocieerd is met een anamnese van blootstelling.

Deze studie biedt dus bijkomende argumenten om aan te nemen dat lepra in de zuidelijke Amerikaanse staten -en mogelijk elders- beschouwd kan worden als een zoönose, met transmissie via buideldieren of hun vlees. Buiten de mens waren tot nog toe geen andere reservoirs bekend. Bij patiënten met onverklaarde chronische huidletsels (zie mooi voorbeeld in zelfde nummer van NEJM) dient een reisanamnese te gebeuren, met navragen van contact met buideldieren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: