Gepost door: Michaël Laurent | 2 mei 2011

Orthostatisme zeer frequent in geriatrische populatie

Romero-Ortuno R et al. Continuous noninvasive orthostatic blood pressure measurements and their relationship with orthostatic intolerance, falls, and frailty in older people. J Am Geriatr Soc 2011 Apr; 59:655.

Achtergrond

Orthostatisme is één van de frequentste oorzaken van syncopes en valincidenten bij ouderen. Om het klinisch op te sporen wordt de bloeddruk normaal gelegen in liggende houding en 1 en 3 minuten na rechtstaan. Wat er tussen deze twee momentopnames gebeurt, kan in de routine klinische praktijk niet worden vastgesteld. Studies met continue bloeddrukmeting hebben aangetoond dat er hierdoor vaak symptomatische bloeddrukdalingen gemist kunnen worden.

Methode

In deze studie werd in een geriatrische dagziekenhuis in Ierland bij 442 patiënten (gemiddeld 72 jaar, 72% vrouwen) met een speciaal niet-invasief apparaat de bloeddruk continu gemeten tijdens rechtkomen. Patiënten met dementie en risicofactoren voor autonome dysfunctie werden geëxcludeerd.

Resultaten

Er werden drie patronen vastgesteld in de systolische bloeddruk:

  • Kleine bloeddrukval, snelle normalisatie (25%): gemiddeld binnen de 30 seconden een bloeddrukval van gemiddeld 16 mmHg, met herstel binnen de 30 seconden
  • Medium bloeddrukval, traag herstel (54%): bloeddrukval binnen de 30 seconden van 35 mmHg, herstel na 2 minuten
  • Grote bloeddrukval, geen herstel (21%): bloeddrukval binnen de 30 seconden van 62 mmHg, geleidelijk maar onvolledig herstel

Slechts 6% van de patiënten voldeden aan de conventionele definitie van orthostatisme (een bloeddrukdaling van 20 mmHg systolisch of 10 mmHg diastolisch binnen de 3 minuten na rechtstaan). Er werd in deze groep geen significante associate aangetoond met symptomen van orthostatische intolerantie, valincidenten of frailty, hoewel er quasi geen patiënten zónder klassieke orthostatische hypotensie waren.

Negentien procent van de patiënten voldeden aan de definitie van “initiële orthostatische hypotensie”: een symptomatische bloeddrukval van >40 mmHg van de systolische bloeddruk binnen de 15 seconden. Deze ouderen hadden meer valincidenten, meer polyfarmacie en meer frailty en pre-frailty.

BESLUIT:

Na arteriële hypertensie is orthostatisme de tweede frequentste bloeddrukstoornis bij ouderen. In een recente experten consensus over de behandeling van essentiële hypertensie bij ouderen wordt benadrukt dat clinici zeer waakzaam moeten zijn voor het risico op orthostatisme. In deze populatie had 94% van de patiënten orthostatisme; er wordt niet duidelijk vermeld dat het om consecutieve patiënten gaat, maar deze populatie in een geriatrisch dagziekenhuis is vermoedelijk vertekend (referral bias).

Het gebrek aan controlepatiënten zonder orthostatisme maakt de conclusie overroepen dat de conventionele definitie van orthostatisme geen klinische relevantie heeft. Toch lijkt de entiteit ‘initiële orthostatische hypotensie‘ wel degelijk klinisch valide. Met een conventioneel meettoestel worden deze patiënten echter momenteel nog gemist.

Advertenties

Responses

  1. Initiële orthostatische hypotensie lijkt op basis van dit onderzoek inderdaad mogelijk klinisch valide en praktisch relevant. Ik zie dat dit artikel dateert van 2011, dus ga eens op zoek naar mogelijk recente studies die deze relevantie al dan niet ondersteunen. Bedankt voor het duidelijke artikel.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: