Gepost door: Michaël Laurent | 5 mei 2011

Coronarografie: lang niet altijd “ballonnetje via de lies”

Jolly SS et al. Radial versus femoral access for coronary angiography and intervention in patients with acute coronary syndromes (RIVAL): a randomised, parallel group, multicentre trial. Lancet 2011; 377: 1409 – 1420.

Klassiek gebeurt de endovasculaire toegang tot de coronaire arteries via een catheter in de arteria femoralis. Ondertussen zijn er echter al heel wat cardiologen die de procedure via de arteria radialis uitvoeren.

In de internationale multicentrische RIVAL trial werden 7201 patiënten gerandomizeerd tussen beide toegangswegen voor PCI. De radiale toegangsweg was even effectief qua cardiovasculaire eindpunten, maar er was een duidelijk lager risico’s op grote hematomen (42 ipv 106, 60% relatieve reductie, P<0.001) en pseudoaneurysma’s (7 vs 23, P=0.006).

De radiale toegangsweg is technisch moeilijker (ook kleiner) en wordt nog niet door alle cardiologen uitgevoerd. Ze vereist in theorie geen ziekenhuisbed waar de patiënt met een zandzak op de lies moet inliggen; er kan een speciale cuff worden gebruikt om af te drukken. Naast minder bloedingen en pseudoaneurysma’s is er wel een langere fluoroscopie-tijd aan verbonden. Bij sommige patiënten met perifeer vaatlijden of een vaatingreep in de lies, geniet de radialisprocedure wel de voorkeur.

Een recente studie (Stroke 2010) suggereert ook dat er potentieel een hoger risico is op microembolisatie, doch het klinisch belang daarvan is momenteel niet aangetoond.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: