Gepost door: Michaël Laurent | 7 mei 2011

Antibiotica voor acute appendicitis?

Vons C et al. Amoxicillin plus clavulanic acid versus appendicectomy for treatment of acute uncomplicated appendicitis: an open-label, non-inferiority, randomised controlled trial. Lancet 2011; 377: 1573 – 1579.

In tegenstelling tot andere abdominale ontstekingen zoals acute cholecystitis of diverticulitis die bij voorkeur met antibiotica worden afgekoeld en niet steeds per se nadien gevolgd worden door een heelkundige ingreep, is de standaard voor acute appendicitis een resectie, terwijl een conservatieve aanpak met antibiotica in de praktijk niet wordt gebruikt. Laparoscopische resectie van een niet-gecompliceerde ontstoken appendix is natuurlijk ook wel eenvoudiger en minder invasief dan een partiële colectomie of het wegnemen van een ontstoken galblaas.

Methode

In deze Franse multicentrische studie werden zo’n 240 patiënten (18-68 jaar) gerandomizeerd tussen appendectomie of amoxicilline-clavulaanzuur 3 x 1 gram/dag per os (tenzij bij braken) gedurende 8 dagen, gevolgd door 8 bijkomende dagen bij persisterende biochemische ontstekingsparameters. Alle patiënten werden uit het ziekenhuis ontslaan na resolutie van koorts, pijn en gastrointestinale symptomen.

Resultaten

Het primair eindpunt van peritonitis binnen de 30 dagen na de interventie kwam significant meer voor in de conservatief behandelde groep (8% vs 2%). In de chirurgische groep werd bij18% van de patiënten tijdens de ingreep een gecompliceerde appendicitis vastgesteld die niet was vermoed op de initiële CT scan. In de groep die conservatief werd behandeld kon bij 68% een appendectomie vermeden worden. Bij 9 van de 14 patiënten die binnen de 30 dagen een appendectomie ondergingen omwille van falen van antibioticatherapie, werd een gecompliceerde appendicitis vastgesteld.

Er was geen verschil in secundaire eindpunten zoals duur van pijn, hospitalisatie of werkonbekwaamheid. De aanwezigheid van een stercolith was de enige factor die geassocieerd was met een gecompliceerde en met falen van antibioticatherapie.

BESLUIT:

Deze gerandomizeerde studie toonde dat onmiddellijke appendectomie geassocieerd was met minder complicaties ten opzichte van behandeling met amoxicilline-clavulaanzuur zoals bij diverticulitis. In de conservatieve groep kon bij 68% van de patiënten een ingreep vermeden worden, maar indien er toch nood was aan een ingreep, was er vaker een gecompliceerde appendicitis.

Nochtans kregen de 18% patiënten met gecompliceerde appendicitis post-operatief antibiotica (en dus combinatietherapie), hetgeen de beoordeling van het primair eindpunt mogelijk vertekend heeft. Indien deze en andere methodologische beperkingen waren meegerekend, was de grootte van het verschil misschien niet klinisch relevant geweest.

In een viertal voorgaande gerandomizeerde studies over antibiotica voor appendicitis was in 44-85% van de gevallen geen ingreep nodig. Dit is wel de eerste studie waarin amoxicilline-clavulaanzuur gebruikt werd, in de andere studies was dit een combinatie van een quinolone met een nitroimidazole. De meest geïsoleerde kiem bij appendicitis is E. coli, maar er is weinig geweten over resistentie bij appendicitis.

Verder onderzoek is aangewezen om na te kijken of conservatieve therapie bij antibiotica in bepaalde gevallen (evt. rekening houdend met aanwezigheid van een stercolith) haalbaar is, maar in bepaalde gevallen kan breedspectrum antibioticatherapie dus een valabele optie zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: