Gepost door: Michaël Laurent | 8 mei 2011

Lage zoutinname beschermt niet tegen hartziekten in algemene populatie

Stolarz-Skrzypek K et al., for the European Project on Genes in Hypertension (EPOGH) Investigators. Fatal and Nonfatal Outcomes, Incidence of Hypertension, and Blood Pressure Changes in Relation to Urinary Sodium Excretion. JAMA 2011;305(17):1777-1785.

Een zoutarm dieet is een effectieve behandeling voor arteriële hypertensie. Algemeen wordt aangenomen dat een lagere zoutinname in de algemene bevolking ook bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten, op basis van de grote cross-sectionele INTERSALT studie.

Methode

In deze studie werden bij 3681 leden van de algemene Europese bevolking gegevens verzameld over o.a. zoutinname (gebaseerd op 24-uurs natriurese), bloeddruk en cardiovasculaire mortaliteit. Drie kwart van de deelnemers was afkomstig van de Vlaamse FLEMENGHO studie. Het betrof een populatie vrij van cardiovasculaire ziekten, waarbij 40% arteriële hypertensie had. De gemiddelde leeftijd was jong (ca. 40 jaar) en de mediane opvolgingsduur bedroeg 7.9 jaar.

Resultaten

De cardiovasculaire mortaliteit was met 0.8% onverwacht het laagste in de groep met de hoogste zoutinname, gevolgd door 1.9% in de tussengroep en het hoogst (4.1%) in de groep met de laagste zoutinname. Deze associatie bleef signficant na multivariaat-aanpassing, met een hazard ratio van 1.56 (95% CI, 1.02-2.36; P = .04). In de multivariaat analyse was er wel een toename van 1.71 mmHg systolische bloeddruk per 100 mmol toename van de 24-uurs natriumexcretie.

BESLUIT:

In onze Europese populatie zal bij relatief jonge mensen (gemiddeld 40 jaar) is een verminderde zoutinname niet geassocieerd met minder cardiovasculaire mortaliteit na 7.9 jaar, integendeel. Een mogelijk mechanisme hiervoor is activatie van het renine-angiotensine-aldosterone systeem, een stijging van de adrenerge tonus en het LDL-cholesterol (JAMA 1998). Er is weinig evidentie dat maatregelen op populatieniveau de zoutinname effectief kunnen doen dalen, en er is uit deze mijlpaal van een longitudinale studie dus ook geen evidentie voor. Bij patiënten met ingestelde hypertensie of hart- en vaatlijden blijft zoutbeperking evenwel aanbevolen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: