Gepost door: Michaël Laurent | 10 mei 2011

Ticagrelor geassocieerd met sinoatriale pauzes

Scirica BM et al. The Incidence of Bradyarrhythmias and Clinical Bradyarrhythmic Events in Patients With Acute Coronary Syndromes Treated With Ticagrelor or Clopidogrel in the PLATO (Platelet Inhibition and Patient Outcomes) Trial: Results of the Continuous Electrocardiographic Assessment Substudy. J Am Coll Cardiol, 2011; 57:1908-1916.

Ticagrelor (Brilinta® in de V.S., Brilique® en Posia® in de E.U; in België nog niet beschikbaar) is net als prasugrel (Efient®) een opvolger voor clopidogrel (Plavix®). In fase II studies was het geassocieerd met ventriculaire pauzes. In de fase III PLATO-studie werden patiënten met belangrijke AV-geleidingsstoornissen zonder pacemaker dan ook uitgesloten.

Methode

Zo’n twee-derde van de patiënten in zowel de ticagrelor als de clopidogrel-groep kreeg continue elektrocardiografische monitoring na hun acuut coronair syndroom. De studie werd gesponsord en uitgevoerd door de firma die het product op de markt brengt.

Resultaat

Pauzes van >3 seconden kwamen in de eerste week voor bij 5.8% in de ticagrelor-groep en 3.6% met clopidogrel (relatief risico 1.61, P=0.006). Het betrof voornamelijk sinoatriale pauzes (66%). Na één maand was er een numeriek maar niet langer significant verschil (2.1% vs 1.7%). Er was geen verschil in klinische uitingen van bradycardie zowel syncope, hartstilstand of nood tot pacemakerplaatsing. De meeste pauzes waren asymptomatisch, kwamen hoofdzakelijk ’s nachts voor en in de acute fase na het coronair syndroom.

BESLUIT:

In de PLATO studie (Lancet 2010) was de mortaliteit lager met ticagrelor vs. clopidogrel (2.4% vs 3.9%). Deze orale P2Y12 inhibitor geeft wel meer ventriculaire pauzes die hoofdzakelijk sinoatriaal van origine zijn, die meestal ’s nachts en korts na het acuut coronair syndroom voorkomen. Gezien patiënten met belangrijke AV-geleidingsstoornissen in de PLATO studie werden uitgesloten, lijkt dit in die populatie geen goede keuze.

In de Noord-Amerikaanse centra gaf ticagrelor geen significant voordeel en zelfs een trend naar hogere mortaliteit met ticagrelor; de FDA heeft het middel nog niet goedgekeurd, en een bijkomende studie in Noord-Amerika is lopende.

Advertenties

Responses

  1. […]  Ticagrelor geassocieerd met sinoatriale pauzes (10 mei 2011) […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: