Gepost door: Michaël Laurent | 13 mei 2011

HIV-behandeling voorkomt transmissie naar onbesmette partner

De Amerikaanse National Institutes of Health hebben de HPTN 052 studie prematuur stopgezet nadat een interim analyse duidelijk aantoonde dat preventieve behandeling met antiretrovirale combinatietherapie (HAART) de transmissie naar de HIV-seronegatieve partner binnen serodiscordante koppels sterk en significant kan verminderen. Totnogtoe was dit enkel aangetoond in observationele en niet in gerandomizeerde studies (Cochrane 2011).

De internationale studie met 1763 patiënten (97% heteroseksuele koppels) uit Brazilië en verschillende Afrikaanse en Aziatische landen liep normaal van 2005 tot 2015, maar na 6 jaar bleek nu dat van de 28 nieuwe HIV-infecties die op basis van moleculaire analyse mogelijk van de partner afkomstig waren, er 1 in de interventiegroep en 27 in de controlegroep plaatsvonden. Dit komt neer op een 96% relatieve risicoreductie. In totaal waren er 39 nieuwe infecties, waarvan dus 11 gevallen die vermoedelijk buiten de vaste relatie werden opgelopen.

In deze studie werden asymptomatische patiënten geïncludeerd met CD4-aantallen boven 350/µL. Er werd in deze groep ook een significant voordeel gevonden op gevallen van extrapulmonale tuberculose (3 vs. 17 gevallen). Beide groepen in de studie kregen advies rond veilig vrijen, gratis condooms en behandeling van SOA’s.

De resultaten zijn van klinisch groter belang dan deze van de PrEP-trial, waarin risicopersonen pre-exposure profylaxie kregen. Een recente studie (nog niet gepubliceerd) over PrEP bij vrouwen (FEM-PrEP) werd trouwens vroegtijdig gestopt wegens negatieve resultaten. Volgens commentatoren lijkt het logischer om patiënten te behandelen om infecties te voorkomen, en niet omgekeerd PrEP te gaan toepassen bij risicopersonen.

De studie werd opgezet door de NIH maar gesponsord door multipele farmaceutische firma’s die HAART commercialiseren. De NIH onderzoekt in de START trial verder wat het optimale tijdstip is om HAART op te starten.

Bron: persbericht.

Verwante artikels:

Advertenties

Responses

  1. Deze studie is ondertussen in fulltext gepubliceerd:

    http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1105243


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: