Gepost door: Michaël Laurent | 15 mei 2011

Schildklier-autoantistoffen geassocieerd aan miskramen en prematuriteit

Thangaratinam S et al. Association between thyroid autoantibodies and miscarriage and preterm birth: meta-analysis of evidence. BMJ 2011; 342:d2616.

In dit systematisch literatuuroverzicht met meta-analyse werden 31 studies van de laatste 20 jaar met meer dan 12000 patiënten samengebracht.

Afhankelijk van het type studie (cohortstudie of case-controle studie) was er een significant risicostijging op miskramen en permature geboorte met een factor 2 tot 4 bij aanwezigheid van schildklier-autoantistoffen. Patiënten met deze antistoffen hadden ook een beperkte maar significant hogere TSH-waarde.

Licentie: cc-by-nc-2.0

Behandeling met levothyroxine zorgde voor een significante daling met 52% (RR 0.48, 0.25 to 0.92; P=0.03) van het risico op miskramen in 2 gerandomizeerde studies, en een daling van 69% (RR 0.31, 0.11 to 0.90) van het risico op premature geboorte in 1 gerandomizeerde studie.

BESLUIT:

Deze meta-analyse toont duidelijk aan dat schildklierantistoffen geassocieerd zijn met miskramen en premature geboorte, zowel bij natuurlijke zwangerschappen als bij IVF. Verder onderzoek moet nu uitmaken of dit een aspecifiek teken is van auto-immuniteit, of een teken van subklinisch schildklierlijden dat evt. op placentaal niveau schadelijk is. Een grote gerandomizeerde studie over behandeling met schildkliersubstitutie is lopende, maar in afwachting kan in uitzonderlijke gevallen van b.v. herhaalde miskramen een dosage van schildklier-antistoffen en zo afwijkend proefbehandeling met levothyroxine onder specialistische begeleiding nuttig zijn.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: