Gepost door: Michaël Laurent | 23 mei 2011

Chemotherapie voor fragiele en oudere patiënten met gemetastaseerd coloncarcinoom

Seymour MT et al. Chemotherapy options in elderly and frail patients with metastatic colorectal cancer (MRC FOCUS2): an open-label, randomised factorial trial. Lancet 2011; 377: 1749 – 1759.

Er is toenemende aandacht voor behandeling van kanker bij ouderen en het nut van de typisch geriatrische “comprehensieve assessment” om hierover aanbevelingen te doen.

In deze gerandomizeerde studie in 61 Britse centra ondergingen 459 oudere of fragiele patiënten met gemetastaseerd coloncarcinoom zo’n uitgebreid assessment om daarna te worden gerandomizeerd tussen verschillende chemotherapieschema’s (5-FU of capecitabine, met of zonder oxaliplatine, gestart aan 80% van de klassieke dosis). De studie werd gesponsord door de Medical Research Council en het kankerfonds.

De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 74 jaar (43% 75-plussers). Jongere patiënten konden geïncludeerd worden als de behandelende arts vond dat ze te “frail” waren voor standaard chemotherapie, hoewel dit niet rigoureus werd gedefinieerd.

Het toevoegen van oxaliplatine aan 5-FU of capecitabine resulteerde in een niet-significant voordeel op het primair eindpunt van progressie-vrije overleving, hoewel de radiografische respons beter was. Er was ook geen significant voordeel qua levenskwaliteit wanneer 5-FU werd vervangen door capecitabine. Er waren wel meer ernstige neveneffecten met capecitabine, hoewel patiënten met capecitabine monotherapie meer dosisescalaties kregen.

Via multivariaat-analyse werd een model ontwikkeld waarin leeftijd, betere performantiescore, minder ziekte-uitgebreidheid en minder symptomen een matige predictieve kracht hadden voor het nut van chemotherapie.

BESLUIT:

Globaal gezien blijft het moeilijk te voorspellen welke oudere of fragiele patiënten nut zouden hebben van chemotherapie. De keuze van het soort chemotherapie had in deze studie geen duidelijke invloed. Comprehensieve assessments bieden mogelijk wel een beter inzicht welke patiënten een voordeel hebben bij al of niet chemotherapie, doch er zijn duidelijk nog veel bijkomende studies nodig vooraleer dit in de praktijk kan worden toegepast.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: