Gepost door: Michaël Laurent | 23 mei 2011

Pirfenidone voor idiopathische pulmonaalfibrose

Noble PW et al. Pirfenidone in patients with idiopathic pulmonary fibrosis (CAPACITY): two randomised trials. Lancet 2011; 377: 1760 – 1769.

Idiopathische pulmonaalfibrose (IPF) is een frequente vorm van interstitieel longlijden met weinig behandelingsopties en een gemiddelde 5-jaarsoverleving van 20%. De ziekte wordt algemeen beschouwd als weinig responsief aan immunosuppresiva, hoewel de standaardtherapie bestaat uit glucocorticoïden met azathioprine en N-acetylcysteïne.

In twee gerandomizeerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde fase III studies (n=779) werd pirfenidone, een oraal anti-fibrotisch en anti-inflammatoir middel onderzocht. Twee vorige studies met dit middel werden bekritiseerd omdat het primair eindpunt werd veranderd naar de achteruitgang in vitale capaciteit en het resultaat klein en slechts borderline significant was. Er is ook discussie over wat gepaste (intermediaire) eindpunten zijn voor interstitieel longlijden.

Het verschil in functionele vitale capaciteit (FVC) was significant tot 48-52 weken, maar niet na 72 weken in de tweede groep. Er werden wel minder overlijdens en minder IPF-gerelateerde overlijdens gerapporteerd over beide studies, doch de gerapporteerde doodsoorzaken werden niet gecontroleerd en er was geen verschil in mortaliteit tijdens de effectieve behandeling. Er waren meer neveneffecten, vooral gastrointestinale klachten, fotosensitiviteit, rash en duizeligheid.

BESLUIT:

Pirfenidone heeft mogelijk een beperkt voordeel bij IPF, doch er zijn duidelijk neveneffecten, het is duur en het voordeel is klein en mogelijk niet significant op langere termijn. Op basis van deze studies is het middel reeds goedgekeurd door de Europese instanties voor de behandeling van mild tot matig IPF; bij meer ernstige vormen is het vermoedelijk onvoldoende krachtig. We kunnen dus eerder spreken van een sprankeltje hoop dan van een wondermiddel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: