Gepost door: Michaël Laurent | 8 juni 2011

Science haalt eigen XMRV-studie onderuit

Het artikel dat het XMRV virus linkt aan chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) dat in oktober 2009 in Science werd gepubliceerd, wordt nu door datzelfde tijdschrift zwaar onder vuur genomen.

Eerder berichtten we al dat verschillende andere studies aantoonden dat het waarschijnlijk ging om laboratoriumcontaminatie. Een bijkomende analyse van dézelfde patiëntencohort als de originele studie zegt nu geen sporen van het virus te kunnen vaststellen. In totaal zijn er nu minstens 10 andere studies die geen verhoogde prevalentie van XMRV bij CVS-patiënten konden vaststellen, zegt het tijdschrift.

Op het congres over nieuwe retrovirussen in Leuven werden bovendien deze week resultaten voorgesteld die aantonen dat antilichamen die zogezegd gericht zijn tegen XMRV, ook kruisreageren met andere virussen.

Een nieuwe studie suggereert dat het XMRV mogelijk ontstaan is tijdens laboproeven begin jaren 1990 waarbij xenotransplantaties van prostaatkankercellen in muizen werden uitgevoerd.

Dr. Sheperd van de Britse ME-vereniging liet weten dat een verwerping van de XMRV-link voor patiënten met CVS een “enorme teleurstelling” zou zijn. Volgens hem zou het op dit moment dan ook onethisch zijn antivirale middelen voor te schrijven, wat blijkbaar door sommige patiënten in de V.S. momenteel gedaan wordt.

Advertenties

Responses

  1. Het in Science gepubliceerde artikel is door de auteurs deels teruggetrokken. In de VS doet viroloog Lipkin nog onderzoek naar het retrovirus.
    In een recente publicatie maken Noorse onderzoekers in navolging van vele anderen kenbaar geen retrovirus te hebben aangetroffen.
    Zij vermoeden een auto-immuunprobleem en constateren dat een chemokuur (rituximab) werkt.
    http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0026358


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: