Gepost door: Michaël Laurent | 19 juni 2011

Barrett metaplasie evolueert maar zelden naar kanker

Bhat S et al. Risk of Malignant Progression in Barrett’s Esophagus Patients: Results from a Large Population-Based Study. J Natl Cancer Inst. Online gepubliceerd 16 juni 2011.

Barrett metaplasie van de slokdarm is een premaligne aandoening, maar toch evolueren de meeste patiënten nooit naar slokdarmkanker. Anderzijds is slokdarmkanker wel een agressieve aandoening met een toenemende incidentie die vaak behandeld wordt met agressieve chirurgie, terwijl hooggradige dysplasie b.v. nog met endoscopische mucosale resectie behandeld kan worden.

In het Noord-Iers register werden alle 8522 patiënten gevolgd die tussen 1993 en 2005 werden gediagnosticeerd. Na een gemiddelde opvolgingsduur van 7 jaar werden er 79 gediagnosticeerd met slokdarmkanker, 16 met kanker van de gastroesofageale junctie, en 36 met hooggradige dysplasie: goed voor een incidentie van slechts 0.22% per jaar (95% betrouwbaarheidsinterval 0.19-0.26%).

Het risico was hoger bij personen ouder dan 50 jaar, bij mannen (0.28% vs 0.13% per jaar), bij patiënten met laaggradige dysplasie (1.40% vs 0.17% per jaar), en in geval van gespecialiseerde intestinale metaplasie (0.38% vs 0.07%).

Belangrijke beperking van de studie was dat er geen gedetailleerde gegevens over de endoscopische bevindingen beschikbaar waren; een ongekende proportie van de patiënten in deze studie had dus mogelijk enkel anatomopathologische afwijkingen zonder visuele afwijkingen, hetgeen het kankerrisico mogelijk artificieel onderschat.

BESLUIT:

Over het algemeen is de kans op progressie van Barrett slokdarm naar een maligne entiteit 1% op 5 jaar volgens deze studie, wat lager is dan eerdere schattingen. Vooral in bepaalde subgroepen (vrouwen, afwezigheid van dysplasie en gespecialiseerde metaplasie) is het risico erg laag.

Deze gegevens voeden het debat over het nut van surveillance van Barrett metaplasie, wat in heel wat richtlijnen wordt aanbevolen hoewel er geen harde evidentie over het nut hiervan bestaat, en heel wat patiënten toch rondlopen met de onterechte idee dat het zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: