Gepost door: Michaël Laurent | 19 juni 2011

Voorkomt slapen in linker zijligging laattijdige miskramen?

Stacey T et al. Association between maternal sleep practices and risk of late stillbirth: a case-control study. BMJ 2011; 342:d3403.

Licentie: cc-by-nc-nd-2.0. Fotograaf: cambiodefractal

In een prospectieve case-controle studie (zie woordenlijst) in Nieuw Zeeland werd aan 155 vrouwen met een laattijdig miskraam (doodgeboorte) op 28 weken of later gevraagd op welke zijde ze die nacht waren gaan slapen en waren wakker geworden. Er werd vergeleken met 310 vrouwen met een levende foetus van vergelijkbare zwangerschapsduur.

Resultaten

In vergelijking met vrouwen die op hun linker zijde sliepen de nacht voor de doodgeboorte, hadden vrouwen een hoger risico in andere slaapposities:

  • rugligging: gecorrigeerde odds ratio 2.54 (95% CI 1.04 – 6.18)
  • rechter zijde: gecorrigeerde OR 1.74 (0.98 to 3.01; niet significant)

De absolute risicoreductie in doodgeboortes was net geen 2 op 1000 geboortes voor vrouwen die op hun linker zijde sliepen.

Ook vrouwen die één keer of niet moesten opstaan om naar het toilet te gaan, hadden meer kans (gecorrigeerde OR 2.28 (1.40 to 3.71)) op een doodgeboorte dan vrouwen die meer dan één keer moesten opstaan. Ook vrouwen die regelmatig overdag een dutje deden, hadden een hoger risico op doodgeboortes (gecorrigeerde OR 2.04 (1.26 to 3.27)). Jammer genoeg werden er geen gegevens over de slaaphouding overdag verzameld. De associatie tussen rugligging en doodgeboortes was onafhankelijk van andere risicofactoren zoals obesitas.

BESLUIT:

Dit is de eerste case-controle studie die een verband suggereert tussen rugligging, langere slaaptijd en doodgeboortes. Onder andere bij afwijkingen op een cardiotocogram tijdens de arbeid worden vrouwen vaak in de linker zijligging geplaatst, omdat de zwangere uterus dan minder drukt op de vena cava inferior en de aorta abdominalis, en de bevloeiing naar de placenta daardoor potentieel verbetert. Deze bevindingen vergen onafhankelijke confirmatie vooraleer bepaalde slaaphoudingen kunnen worden aanbevolen aan zwangeren.


Responses

  1. Ik veronderstel dat doodgeboorte wordt bedoeld in plaats van miskraam.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: