Gepost door: Michaël Laurent | 21 juni 2011

Enkele weken tussen diagnose borstkanker en operatie lijkt veilig

Wagner JL et al. Delays in Primary Surgical Treatment Are Not Associated With Significant Tumor Size Progression in Breast Cancer Patients. Ann Surg. Jul 2011; 254 (1): 119–124.

Achtergrond

Bij de meeste patiënten met een nieuwe diagnose van kanker is er een zeker interval tussen de diagnose en het aanvatten van de behandeling. Gezien de ziekte meestal al maanden tot jaren aanwezig is vooraleer ze kan worden gediagnosticeerd, wordt algemeen aangenomen dat een matig interval veilig is. Zeker bij mastectomie met reconstructieve heelkunde voor borstkanker kan deze wachttijd echter tot enkele weken tot maanden oplopen.

Methode

In deze retrospectieve studie in M.D. Anderson Cancer Center in Houston, Texas, werd bij 818 patiënten met borstkanker beperkt tot de borst, gekeken of een langere wachttijd was geassocieerd met toename van het tumorvolume wanneer het pathologisch onderzoek werd vergeleken met de echografie bij diagnose.

Resultaten

Het interval tussen diagnose en operatie varieerde van 1 dag tot 4 maanden, met een mediane wachttijd van 21 dagen. De wachttijd was korter bij jongere patiëntes en bij borstsparende heelkunde (lumpectomie), en langer bij reconstructieve chirurgie. In multivariaat-analyse was er geen significante associatie met toegenomen tumorvolume of positieve klierstations.

BESLUIT:

De auteurs van deze eerder beperkte, retrospectieve studie uit één centrum besluiten dat een beperkte wachttijd van enkele weken tot maanden geen significant risico inhoudt op tumorprogressie. De psychische belasting die deze wachttijd veroorzaakt bij borstkankerpatiënten werd niet onderzocht, maar deze studie biedt dus wel enige evidentie om hen gerust te stellen. Uiteraard kunnen vrouwen met borstkanker die chirurgisch behandeld kan worden dit best niet uitstellen, maar men heeft zeker tijd voor pre-operatieve investigaties, en ook wachten op reconstructieve borstheelkunde in één tijd heeft geen aangetoonde risico’s.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: