Gepost door: Michaël Laurent | 21 juni 2011

Euthanasie: een nieuwe bron van donororganen?

Van Raemdonck D et al. Initial experience with transplantation of lungs recovered from donors after euthanasia. Applied Cardiopulmon Pathophysiol 2011; 15: 38-48.

Het Leuvense longtransplantatie-team rapporteert in een nieuw artikel zijn ervaringen met 4 dubbel-longtransplantaties afkomstig van donoren met niet-maligne aandoeningen die euthanasie hadden gevraagd. Het gaat om 2.8% van de transplantaties in de studieperiode van 3 jaar (2007-2009).

Procedure

Drie van de donoren waren afkomstig uit het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en één uit Leuven. Allen hadden ze, nadat hun verzoek tot euthanasie was goedgekeurd, zélf gevraagd om orgaandonor te kunnen worden. De patiënten waren tussen de 48 en de 62 jaar en leden aan multiple sclerose (n=2), pontocerebellaire atrofie (n=1) en automutilatie (n=1).

De donoren werden de dag van hun euthanasie opgenomen in het ziekenhuis. In een apart lokaal naast de operatiezaal werd een diepe veneuze catheter geplaatst. De patiënten werden ontstold met een therapeutische dosis heparine en vervolgens werd de euthanasie-cocktail ingespoten door de arts verantwoordelijk voor de euthanasie. Daarna werd de patiënt door 3 onafhankelijke artsen cardiovasculair dood verklaard, waarna de patiënt snel naar de operatiezaal werd overgebracht en geïntubeerd. Vervolgens werd een sterno-laparotomie uitgevoerd en werden de abdominale en thoracale organen (lever, nieren, hart, longen) gepreleveerd.

Kleine groep, maar goede resultaten

In 2009 hadden onderzoekers uit Antwerpen en Luik al melding gemaakt van 4 transplantaties na euthanasie. Sindsdien zijn er nog 2 gevallen geweest in Antwerpen en Leuven, volgens het artikel.

De transplantatiespecialisten verwachten dat de kwaliteit van de organen excellent is, hoewel hun studie te klein is om dit te bewijzen. Patiënten die een lethale dosis barbituraten krijgen voor euthanasie ervaren immers geen agonale fase met cathecholamine-storm zoals de meeste stervende patiënten, wat een trigger kan zijn voor longbeschadiging.

Ethisch vraagstuk

Zoals te verwachten viel, veroorzaken deze resultaten veel ophef in het buitenland. De auteurs benadrukken in hun artikel dat euthanasie uiteraard legaal is in België, en dat op elke stap van het proces ethische comités werden geraadpleegd. Bovendien kan men pas over orgaandonatie spreken nadat alle formaliteit voor de euthanasieprocedure zijn goedgekeurd.

Prof. Van Raemdonck (longtransplant-chirurg UZ Leuven) zei in een interview wel dat patiënten met neuromusculaire aandoeningen (die wel een minderheid van de euthanasie-patiënten uitmaken) een potentiële bron zijn van bijkomende donororganen. Hij waarschuwt echter ook dat mensen die euthanasie vragen zeker niet verplicht of aangespoord moeten worden tot orgaandonatie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: