Gepost door: Michaël Laurent | 21 juni 2011

Kinderen met astma vaker behandeld met antibiotica

De Boeck K et al. Coprescription of Antibiotics and Asthma Drugs in Children. Pediatrics. Online gepubliceerd 23 mei 2011.
Paul IM et al. Antibiotic Prescribing During Pediatric Ambulatory Care Visits for Asthma. Pediatrics. Online gepubliceerd 23 mei 2011.

Twee nieuwe studies met nationale databank-gegevens in België en de V.S. suggereren dat kinderen met astma vaker antibiotica krijgen voorgeschreven, en niet steeds voor terechte indicaties.

Leuvense pediaters analyseerden gegevens van de Christelijke Mutualiteiten over 892 841 kinderen. Antibiotica werden voorgeschreven aan 44% van de kinderen (<18 jaar); onder de 3 jaar was dit zelfs 73%. Astma-geneesmiddelen werden voorgeschreven aan 16% van alle kinderen, en onder de 3 jaar was dit 45%. In alle leeftijdsgroepen hadden kinderen die behandeld werden voor astma bijna twee keer zoveel kans op een antibioticavoorschrift (odds ratio 1.90, 95% CI 1.89-1.91).

Op basis van gelijkaardige gegevens besluiten Amerikaanse onderzoekers in een tweede artikel dat tijdens één op de zes ambulante consultaties voor astma een antibioticum wordt voorgeschreven, en dat er ongeveer één miljoen voorschriften voor antibiotica werden gemaakt zonder een duidelijk gedocumenteerde indicatie hiervoor. Patiënten die meer educatie kregen rond astma, kregen ook minder antibiotica (OR: 0.46 [95% CI: 0.24–0.86]).

BESLUIT:

Deze schrikbarende gegevens tonen dat kinderen met astma bij uitstek een doelwitpopulatie vormen om het antibioticagebruik terug te dringen. Vooral jonge kinderen blijken vaak behandeld te worden met een combinatie van antibiotica en bronchodilatoren. Hoewel deze grote studies onvoldoende detail bieden om de individuele gevallen te bekritiseren, lijkt het puur op basis van deze frequentes quasi zeker dat er bij kinderen met astma een overbehandeling met antibiotica is. Kinderen met koorts en wheezing hebben zeker niet steeds antibiotica nodig; vaak gaat het immers om virale infecties.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: