Gepost door: Michaël Laurent | 21 juni 2011

Sulfonamiden en nitrofurantoïne tijdens de zwangerschap

Committee Opinion No. 494: Sulfonamides, Nitrofurantoin, and Risk of Birth Defects. Obstetr Gynecol Jun 2011; 117 (6): 1484-1485.

Een comité van het Amerikaans College voor Verloskunde en Gynecologie (ACOG) besluit na een literatuurstudie dat er geen harde evidentie is dat nitrofuranen of sulfonamide-antibiotica schadelijk zijn voor de foetus.

Een retrospectieve case-controle studie uit 2009 suggereerde nochtans van wel, maar heeft net als andere studies duidelijke methodologische beperkingen.

Het comité adviseert om:

  • zoals bij alle zwangere vrouwen (en alle patiënten in het algemeen) steeds de laagste effectieve geneesmiddelendosis voor een zo kort mogelijke periode voor te schrijven, en enkel voor evidence-based indicaties
  • Sulfonamides en nitrofurantoïne kunnen in het eerste trimester gebruikt worden wanneer er geen evenwaardig alternatief is
  • In het tweede en derde trimester kunnen ze volgens het comité blijven gebruikt worden voor de behandeling van gevoelige kiemen (b.v. bij asymptomatische bacteriurie of urineweginfecties bij zwangeren)

Volgens het comité vormen onbehandelde infecties een groter gevaar dan het onduidelijk en klein risico van antibiotica.


Plaats een reactie

Categorieën