Gepost door: Michaël Laurent | 1 juli 2011

Rookstopbegeleiding via SMS

Free C et al. Smoking cessation support delivered via mobile phone text messaging (txt2stop): a single-blind, randomised trial. Lancet, 2 juli 2011; 378: 49 – 55.

In deze gerandomizeerde studie (txt2stop) uit het Verenigd Koninkrijk werden 5800 patiënten gerandomiseerd tussen het ontvangen van smsjes die rookstop moesten bevorderen, of smsjes die niets met rookstop te maken hadden. Beide groepen kregen evenveel andere standaard ondersteuningsmaatregelen.

De patiënten kregen regelmatig motiverende smsjes, gebaseerd op persoonlijke informatie die ze in het begin hadden gegeven. Als ze het moeilijk hadden, konden ze “crave” smsen naar de centrale, waarbij ze dan een smsje terugkrijgen met bijkomende aanmoediging.

Resultaten

Na 6 maanden was de zelf-gerapporteerde, biochemisch geconfirmeerde abstinentiegraad (via bepaling van de metaboliet cotinine in het speeksel) 10.7% in de interventiegroep en 4.9% in de controlegroep (relatief risico 2.20, 95% CI 1.80—2.68; p < 0.001).

BESLUIT:

Ondersteuning via sms-berichten lijkt een nuttige ondersteuning voor rookstopbegeleiding. Aangezien ook mensen in armere socio-economische groepen of armere landen een gsm hebben, lijkt het ook in deze groepen een potentieel nuttige interventie. De kosten-effectiviteit van deze studie zal apart worden gerapporteerd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: